«Δεν υπάρχουν μπάνια, δεν έχουμε πλυθεί κανονικά εδώ και δέκα μέρες» λέει στην κάμερα του Al Jazeera η Ιρακινή γυναίκα που «δεν ήταν προετοιμασμένη για τις τραγικές συνθήκες» που θα συναντούσε στη Λέσβο, ενώ η ανησυχία εντείνεται καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και οι αφίξεις προσφύγων αυξάνονται, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ. 

«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι, εάν θέλετε να κάνετε αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη, αυτό θα βρείτε μπροστά σας […] και ίσως μείνετε σε μια σκηνή για πολύ καιρό» λέει η Aria Ntanika από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η οποία θεωρεί ότι οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αποτροπής για όποιον ονειρεύεται να φτάσει στην Ευρώπη.  

Όσο ακούμε την κ. Ntanika, η κάμερα δείχνει το σύνθημα «Καλώς ήρθατε στη Φυλακή», γραμμένο στον τοίχο έξω από το καμπ της Μόριας, κρεμασμένα ρούχα στον σιδερένιο φράχτη και έναν μαυροπίνακα που λέει «όχι νερό, όχι wifi. Ο χειμώνας πλησιάζει».

Ο Mustapha Ceesay είναι από την Γκάμπια και η χώρα του δεν αναγνωρίζεται ως εμπόλεμη ζώνη, «άρα οι πιθανότητες να πάρει άσυλο είναι μάλλον μικρές» σχολιάζει ο δημοσιογράφος Jonah Hull. «Έχω περάσει μέσα από τη Λιβύη, έχω συναντήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, εγκληματίες, δολοφόνους, ένοπλους ληστές, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Πάω από κόλαση σε κόλαση» λέει στην κάμερα ο Mustapha που «μάλλον θα απελαθεί στην Τουρκία. Και το ταξίδι του από κόλαση σε κόλαση δεν έχει ακόμα τελειώσει» κλείνει ο δημοσιογράφος το ρεπορτάζ.

«Μεταναστευτική κρίση: Μέσα σε ένα ελληνικό καμπ»

Την ίδια ώρα, η κάμερα του βρετανικού Channel Four βρέθηκε μέσα σε έναν από τους καταυλισμούς προσφύγων που με απόφαση της κυβέρνησης πρόκειται να κλείσει.

 
«Ήμασταν έτοιμοι να κλείσουμε κάποια κέντρα φιλοξενίας στην Ελευσίνα, τα Τρίκαλα, τα Οινόφυτα, το Δερβένι και τον Βόλο τα οποία θα κλείσουμε [κάποια στιγμή], αλλά [για την ώρα] θα τα κρατήσουμε για να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο» δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ενώ θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί 30.000 διαμερίσματα, έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα μόλις τα 20.000.
 
Στο μικρό ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού, η κάμερα παρακολουθεί τις συνθήκες υπό τις οποίες οι Αφγανοί, που παραμένουν στο κενό αφού δεν λαμβάνουν άσυλο, ζουν τη ζωή τους πίσω από τα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα.