X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Από που παίρνει η κυβέρνηση το δικαίωμα να απειλεί με συλλήψεις βουλευτές που θέλουν να πορευτούν για το Πολυτεχνείο;»

«Όταν ο υπουργός "Προστασίας του πολίτη ; " και η κυβέρνηση λέει ότι η ελεύθερη κίνηση των βουλευτών ισχύει μόνο κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, τι εννοεί ; Από πότε η κυβέρνηση ορίζει τη δράση των βουλευτών; Από πότε η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα ερμηνείας του Συντάγματος;» αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της βουλής, Δ. Βίτσας, ενώ αναφέρεται και στις απειλές για συλλήψεις βουλευτών που εξέφρασαν τη διάθεση τους να πάνε στην πορεία του Πολυτεχνείου.
George Vitsaras / SOOC
|

«Όταν ο υπουργός “Προστασίας του πολίτη ; ” και η κυβέρνηση λέει ότι η ελεύθερη κίνηση των βουλευτών ισχύει μόνο κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, τι εννοεί ; Απο πότε η κυβέρνηση ορίζει τη δράση των βουλευτών; Απο πότε η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα ερμηνείας του Συντάγματος;» σημειώνει σε ανάρτηση του ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

«Απο που παίρνει το δικαίωμα να απειλεί με συλλήψεις βουλευτές που εκφράζουν τη διάθεση τους να πορευτούν για την επέτειο του Πολυτεχνείου; Είναι πια φανερό. Αντί να επιδιώκουν την ελάχιστη συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιθυμούν τον διχασμό και τη σύγκρουση καταπατώντας ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι την απειλή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προς τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι τα 9 μέλη του κόμματός του, μεταξύ των οποίων επτά βουλευτές, θα συλληφθούν αν επιχειρήσουν να κάνουν συμβολική πορεία από το Πολυτεχνείο στην Αμερικανική Πρεσβεία κατήγγειλε χθες το ΜέΡΑ25.

«Στις 4μμ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο τηλεφωνικής ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων (κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, όπως είπε), τηλεφώνησε στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για να τον “ενημερώσει” σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την Ημέρα του Πολυτεχνείου» αναφέρει το ΜέΡΑ25 και μεταφέρει το περιεχόμενο, σύμφωνα με το ίδιο, περιεχόμενο της συνομιλίας:

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε στον κ. Βαρουφάκη ότι το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό όλη την ημέρα και πως, αν ολιγομελής αντιπροσωπεία του κόμματος θελήσει να κάνει κατάθεση στεφάνου, θα υπάρξει η δυνατότητα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία. Κατέληξε επαναλαμβάνοντας την δημόσια δήλωση της κυβέρνησης ότι «πορεία δεν θα γίνει».

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στον Υπουργό ότι το ΜέΡΑ25, σεβόμενο τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών από την πανδημία, έχει ήδη καλέσει τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στην πορεία αλλά να εκπροσωπηθούν σε αυτήν από 9μελή αντιπροσωπεία.». Επί πλέον, ότι ο ίδιος δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του «προσφέρει» για κατάθεση στεφάνου μετά από ραντεβού με την Αστυνομία. Αντ’ αυτών, οι επτά βουλευτές Νομού Αττικής του ΜέΡΑ25, ο Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής, και ένας εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 – 9 άτομα συνολικά – θα πορευτούν κρατώντας τις αποστάσεις, και φορώντες βέβαια μάσκες, από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία σηματοδοτώντας την απόρριψη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέτεινε ότι η πορεία θα είναι αδύνατη καθώς η Αστυνομία δεν θα κλείσει την κυκλοφορία, οπότε ο κ. Βαρουφάκης του απάντησε πως, σε τέτοια περίπτωση, οι 9 του ΜέΡΑ25 απλά θα πορευτούν στο πεζοδρόμιο, τηρώντας τις αποστάσεις, έως την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Σε εκείνο το σημείο, ο Υπουργός είπε ότι Εισαγγελέας και Αστυνομία θα είναι εκεί για να συλλάβουν όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση.

Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για την «ενημέρωση» και τον ενημέρωσε με την σειρά του ότι, με αυτά που άκουσε, επιβεβαιώθηκε η σημασία που έχει η πορεία των 9 του ΜέΡΑ25 ως αντίσταση στην συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση με την απειλή της ότι βουλευτές, των οποίων το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εγγυάται το Σύνταγμα, θα συλληφθούν. Ο Υπουργός διαφώνησε λέγοντας ότι η ελευθερία μετακίνησης των βουλευτών αφορά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων. Ο κ Βαρουφάκης του ανταπάντησε πως αποτελεί κορυφαίο βουλευτικό καθήκον η προστασία των πολιτικών ελευθεριών που απειλούνται από αυτή την κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέληξε ότι απλώς ήθελε να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη και όχι να αντιδικήσουν. Με τη σειρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τον ευχαρίστησε για την τηλεφωνική προαναγγελία σύλληψης βουλευτών που ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος.

Το ΜέΡΑ25 παραδίδει στην κρίση των πολιτών τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Πρωθυπουργό ο οποίος τον διόρισε και τον κινητοποιεί.

Προαναγγελία Χρυσοχοΐδη για σύλληψη βουλευτών καταγγέλλει το ΜέΡΑ25


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις