Διάταξη με την οποία θα ρυθμίσει την επιστροφή στις κύριες συντάξεις και των συνταξιούχων δημοσίου προανήγγειλε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο mononews.gr ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας πως η ρύθμιση θα αφορά περίπου 2,3 εκατ. συντάξεις ιδιωτικού και δημοσίου, με το κόστος να αποτιμάται στα 1,4 δισ. ευρώ.

«Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου Δημοσίου. Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζομένους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις» δήλωνε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Ωστόσο, το ποσό αυτό αποτελεί μόλις το ένα τρίτο των χρημάτων που θα έπρεπε να επιστρέψει η κυβέρνηση στους δικαιούχους, οι οποίοι άκουσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας να τους δικαιώνει, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ποσό που αφορά τις περικοπές του εντεκαμήνου για το οποίο αποφάσισε υπολογίζεται σε 3,9 δισ. ευρώ, από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016. Όπως όμως επιβεβαιώθηκε και διά στόματος πρωθυπουργού από τη Βουλή προ ημερών, η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει μόνο ένα ποσό περί του 1,4 δισ. ευρώ, με τα 900 εκατ. ευρώ να προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα, και τα υπόλοιπα 500 για τον τομέα του δημοσίου.

Όπως αναλύει ρεπορτάζ της εφημερίδας Αυγή, από το σοβαρό κούρεμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους, εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναμένεται να μείνουν εντελώς εκτός πληρωμών. Συγκεκριμένα, περί τους 630.000 χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ που χάνουν τα δώρα, καθώς και 700.000 συνταξιούχοι επικουρικής σύνταξης. Συνολικά, πρόκειται για 1,33 εκατ. συνταξιούχους που βγαίνουν εκτός δόγματος «πλήρως, εφάπαξ, όλους» που εγκαινίασε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η διαχείριση της κυβέρνησης, δεδομένης της «δέσμευσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τήρηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης προκύπτει ακόμα προκλητικότερη, καθώς όπως συμφωνεί σύσσωμος ο συμπολιτευόμενος Τύπος, η κυβέρνηση μεθοδεύει και τον εκβιασμό όσων δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα οφειλόμενα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει πως όσοι δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν θα λάβουν τις διεκδικήσεις τους για επικουρικές και δώρα, και μάλιστα, εφόσον πληρωθούν, υποχρεώνονται να μην διεκδικήσουν άλλα χρήματα από το κράτος για τα αναδρομικά. Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αναμένεται να λάβουν κανονικά επικουρικές και δώρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία, «με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016)».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του ΕΦΚΑ, που κατατέθηκε κατά την εκδίκαση της υποθεσης στο ΣτΕ, το Ταμείο υπολογίζει τα αναδρομικά ως εξής:

  • Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 ποσό 11 δισ. ευρώ.
  • Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 11μηνο για το οποίο αποφάσισε το ΣτΕ) ποσό 3,9 δισ. ευρώ.
  • Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ

Σημειώνεται ακόμα πως όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, 1,5 εκατ. δικαιούχοι αποκλειονται, ενώ τονίζουν πως οι συνολικές περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά στους συνταξιούχους υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ. Συνεπώς, αντιμετωπίζουν ως πρόκληση τις αιτιάσεις για «επιτυχία» της κυβέρνησης για την καταβολή 900 εκατ. ευρώ, που μετά τους φόρους φτάνουν τα 648 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημειώνεται πως το Δίκτυο προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διεκδικώντας αναδρομικά, όχι μόνο το επίμαχο εντεκάμηνο, αλλά και τις περικοπές που φτάνουν έως το τέλος του 2018.

Ένα ακόμα σημείου που χρήζει αναφοράς, είναι το άδειασμα που συντελεί η ομολογία Βρούτση για το ύψος των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ήταν ο υπουργός Εργασίας που παραδεχόταν πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά ποσά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών αδειάζει και το αφήγημα περί «περιορισμένων δυνατοτήτων», αφού ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε προ ημερών πως τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν.