Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση παρά τις μαζικές αντιδράσεις φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας συνολικά που απέναντι την απαγόρευση και βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους, κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή και δείχνει ανυποχώρητη στην ψήφισή του.

Παρόλα αυτά, οι φωνές που διαφωνούν με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας συνεχίζουν να αυξάνονται με τις αντιδράσεις πλέον να προέρχονται και από εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Με αρθρογραφία τους οι κ. Σουφλιάς, Φορτσάκης, δύο πρώην υπουργοί επί Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκαν κατά ενώ με έμμεσο τρόπο κατά τοποθετήθηκε και ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλ. Παπαχελάς. Στην ίδια γραμμή και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος από τις πρώτες μέρες που είχε ανοίξει η σχετική κουβέντα είχε έγραψε στο twitter «έχουμε ρεκόρ αστυνομικών σε σχέση με πληθυσμό», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Χρειαζόμαστε χιλιάδες προσλήψεις νέων επιστημόνων &ειδικών σε ΑΕΙ, εφορία, κοινωνική ασφάλιση. Μεταρρύθμιση, ανάπτυξη θέλουν ειδικούς».

 «Δεν είναι καλή ιδέα»

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Γ. Σουφλιάς κάνει λόγο για συνταγματική επιταγή που θέλει τα ελληνικά πανεπιστήμια πλήρως αυτοδιοικούμενα και τόνισε ότι η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας «δεν είναι καλή ιδέα».

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας (στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1991 έως το 1993) σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του: Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας μου θυμίζει μία παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Κεφάλι είναι η Συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων με την οποία όλα τα θέματα που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου.

«Σε κανένα πανεπιστήμιο της Δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοια λύση»

Πριν τον κ. Σουφλιά είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση αστυνομικού σώματος για τα πανεπιστήμια.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε στο πανεπιστήμιο ένα ειδικό σώμα φύλαξης. Ένα σώμα που θα διασφαλίζει ότι η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο θα γίνεται μετά από έλεγχο έτσι ώστε να μπαίνουν μόνοι οι καθηγητές, οι φοιτητές ή όποιος είναι προσκεκλημένος ή έχει άδεια» υπογράμμισε μιλώντας στο Action24.

Ερωτηθείς αν χρειαζόμαστε ειδικό σώμα ή αστυνομία στα πανεπιστήμια απάντησε: «Εάν υπάρχει κάποιος λόγος να παρέμβει η αστυνομία, δηλαδή αν έχουμε κάποιο έγκλημα τότε η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει, όπως παρεμβαίνει παντού. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την αστυνομία ή ένα σώμα της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, το οποίο θα κυκλοφορεί και θα κάνει περιπόλους. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Ναι σε ένα σώμα φύλαξης, να μπει η αστυνομία αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, όχι όμως σώμα της ΕΛΑΣ μέσα στα Πανεπιστήμια διαρκώς».

«Έχω υποστεί τη βία και είμαι από αυτούς που έχουν υποστηρίξει την ανάγκη να υπάρχει φύλαξη και την ανάγκη να διασφαλίζεται η νομιμότητα αλλά δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς την αστυνομία παρούσα. Κανείς καθηγητής και κανείς φοιτητής δε θα το δεχθεί εύκολα» υπογράμμισε προσθέτοντας: «Σας θυμίζω ότι σε κανένα πανεπιστήμιο της Δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοια λύση. Είναι καλό πριν κοιτάξουμε πώς θα ανάψουμε τη φωτιά μόνοι μας να κοιτάξουμε πώς την ανάβουν και οι υπόλοιποι δίπλα μας. Ας δούμε τι κάνει η Σορβόννη, τι κάνει το Βερολίνο, τι κάνει η Οξφόρδη και μετά βλέπουμε τα δικά μας».

Τέλος, είπε: «Θέλω να πω και κάτι ακόμα: Είναι ανάγκη οι λύσεις που υιοθετούνται να τοποθετούνται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εδώ έχουμε μια λύση που είναι επικοινωνιακού τύπου. Μια λύση κάνει κρότο και δεν θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική».