του Μηνά Κωνσταντίνου

Μόλις την περασμένη Τρίτη, η δημοσιογραφία και ο δημόσιος διάλογος υπέστησαν ακόμα ένα πλήγμα, με μία καταφανώς ψευδή είδηση γνωστής σατυρικής καταβολής να βρίσκει τον δρόμο για τα σούπερ των δελτίων ειδήσεων. Η στόχευση και η λογική, προφανής. Ο κόσμος μπορεί να πιστέψει οτιδήποτε. Οτιδήποτε, λοιπόν, θα του πούμε κι εμείς. Και μιας και ο λόγος για «οτιδήποτε», πάντα μπορεί να χωρέσει ένας Πάγκαλος.
 
«Μαλάκας είναι, μαλακίες λέει» δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος για τον Αλέξη Τσίπρα, τη χιλιοστή φορά που βγήκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε για να υβρίσει και να δώσει τον τόνο του σοβαρού χρυσαυγιτισμού που διέπει όλη την ξεπεσμένη πολιτική νομενκλατούρα που έχει βρεθεί στο περιθώριο. Όπως επίσης έχουν βρεθεί, για διάφορες υποθέσεις, στο μικροσκόπιο δικαστικών και εισαγγελικών ερευνών για πεπραγμένα των προηγούμενων περιόδων διακυβέρνησής τους.
 
Είναι «τσογλάνι» και «γελοίο πρόσωπο» συμπλήρωσε ο -κάποτε και μεταξύ άλλων- υπουργός Εξωτερικών, Πολιτισμού, Αντιπρόεδρος κυβέρνησης, καθώς και αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτός ο αξιοσέβαστος άνδρας.
 
Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει πως κάποτε, ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε ακούσει κάποιον βουλευτή να τον υβρίζει σε μία κοινοβουλευτική συζήτηση. Τότε, λέει η ιστορία, ο παππούς του Γιώργου Παπανδρέου, ρώτησε «ποιος το λέει αυτό;», με τον βουλευτή να του απαντάει «Εγώ». «Τότε δεν έχει καμία σημασία» φέρεται να του απάντησε ο κατά κόσμον «γέρος της Δημοκρατίας».
 
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως και αρκετοί σύγχρονοί του αλλά και μεταγενέστεροι εξαρτημένοι από τη δημοσιότητα, από τους Μπογδάνους και τους Πάσχους μέχρι τον τελευταίο Τζήμερο, είναι από τους ανθρώπους που πατούν ακριβώς εκεί. Γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως δεν έχει καμία απολύτως σημασία το τι θα πουν, καθώς κανένας δεν θα τους καλέσει να απολογηθούν εάν εξοκείλουν.
 
Στο ίδιο δόγμα βασίστηκε και η δημοσίευση μίας εξοργιστικής είδησης την Τρίτη, αφού ακόμα και μετά τις διαψεύσεις και τον εξευτελισμό που υπέστησαν οι ίδιοι που την δημοσίευσαν, δεν δίστασαν να βγουν ακόμα πιο επιθετικά, υποστηρίζοντας λίγο-πολύ πως είναι δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν το βήμα που τους προσφέρεται για να εκσφενδονίσουν ό,τι ύβρη ή ψεύδος περάσει από το μυαλό τους. Υπεράνω λογικής και νόμου.
 
Αυτό είναι το βασίλειο των βατράχων που καμία σχέση δεν έχουν με τη συμπαθέστατη ιστοσελίδα. Δεν έχει σχέση ποιον βάζουν κάθε φορά απέναντί τους. Η στόχευσή τους μπορεί να μοιάζει πως είναι το εκάστοτε πρόσωπο, στην προκειμένη περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, τελικός στόχος τους όμως είναι ο δημόσιος διάλογος και ο ολοκληρωτικός εκφυλισμός του.
 
Αυτός που δεν θα ησυχάσουν εάν δεν τον μετατρέψουν πλήρως σε έναν απέραντο βάλτο, ώστε να νιώθουν άνετα καθώς κυλιούνται στη λάσπη, λερώνοντας οποιονδήποτε τολμήσει να ρίξει το βλέμμα του στο λασπόλουτρο που καθημερινά απολαμβάνουν.