Μόλις το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε το προσωρινό «πάγωμα» της επίταξης κτιρίων και εκτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των νησιωτών και να ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου.

Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στο ρ/σ του «Πρώτου Θέματος», επί της ουσίας ανακοίνωσε ότι απλά τίθεται ζήτημα «παράτασης» λίγων ημερών, ενώ εμφανίστηκε να πετάει το «μπαλάκι» για την επιλογή των χώρων στους νησιώτες.«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης των κλειστών δομών. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του σχεδίου. Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά», είπε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα συναντηθούμε Παρασκευή ή Σάββατο και περιμένω να μου υποδείξουν άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις».

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα. Όσο δεν λειτουργεί η λογική των κλειστών κέντρων, θα έχουμε και ροές οικονομικών μεταναστών». «Πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι κακώς έρχονται, γιατί θα βρεθούν σε ένα κλειστό κέντρο και στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω», είπε.

Μάλιστα, ο Ν. Μηταράκης ανέβασε φωτογραφία στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τον ίδιο που λίγες ημέρες πριν «διέκοψε κάθε διάλογο με την κυβέρνηση», στην οποία έγραψε: «Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».