«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει, με προσοχή…Συνεχίζουμε να αναλύουμε τα δεδομένα για τον ιό…Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα, τυχόν, δεύτερο κύμα που θα αφορά τον ιό είναι σημαντική» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τελευταία του ενημέρωση ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 10 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.892, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ακόμα, 18 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 173 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

«Βάση των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού» δήλωσε ακόμα, συνεχίζοντας με μερικές εκτιμήσεις που αναμφίβολα θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το προσεχές διάστημα.

«Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Σ. Τσιόδρας προχώρησε σε σύγκριση με συγκεκριμένες χώρες, και ειδικότερα χώρες με καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα.

«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400» πρόσθεσε.

«Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας – Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν» ανέφερε ακόμα ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος, δηλώνοντας ο ίδιος πως «θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα δικά μου καθήκοντα», και ανακοινώνοντας πως η ενημέρωση θα γίνεται καθημερινά γραπτά μέχρι το τέλος του Μαΐου, και στη συνέχεια εβδομαδιαία.

«Θά ‘θελα να τελειώσω αυτή την ενημέρωση με ένα απόσπασμα του Οδ. Ελύτη» δήλωσε προς το τέλος της τοποθέτησής του, συνεχίζοντας ως εξής:

«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά..

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές

Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.

Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.

Και ευωδιές που με γοητεύουν…»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, δυστυχώς, πως το ποίημα που παρέθεσε ο Σ. Τσιόδρας δεν προκύπτει πως έχει γραφτεί από τον Οδ. Ελύτη, καθώς έχει αποδειχθεί πως το κείμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2009, στο blog «Βιολιστής στη στέγη», με τίτλο «Παράθυρα χωρίς θέα».