Το ποσό αναμένεται να εισπραχθεί με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως οι όποιες αντιρρήσεις εκφράστηκαν αφορούσαν σε επιμέρους ζητήματα της υπόθεσης και όχι στην ουσία της.

Υπήρξε μία μικρή μειοψηφία που έλεγε ότι για το 1,5 εκατ. ευρώ υπήρχε δικαιολόγηση των καταθέσεων και άλλη μία που έλεγε να του αναγνωριστεί (να αφαιρεθεί) το ποσό της φορολογίας που πλήρωσε. Ωστόσο η Ολομέλεια δεν υιοθέτησε τις εν λόγω προτάσεις.

Η απόφαση ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει πριν από έναν χρόνο ο Θέμος Αναστασιάδης κατάφερε να μπλοκάρει τον καταλογισμό του ποσού που φέρεται ως παράνομο περιουσιακό όφελος και συνεπώς την επιστροφή του στα δημόσια ταμεία.

Με την αίτησή του ο κ. Αναστασιάδης ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία ο εκδότης παρουσίασε αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος, ύψους 4.973.500 ευρώ.

Το παραπάνω ποσό προέκυψε κατόπιν έρευνας στις καταθέσεις που έγιναν από τον εκδότη και τη σύζυγό του στην τράπεζα BNP Paribas στις 20 Ιουλίου 2007 ύψους 2.486.000 ευρώ, αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό που ανοίχτηκε αυθημερόν στην ίδια τράπεζα στις 23 Ιουλίου 2007, στον οποίο κατατέθηκαν 2.487.500 ευρώ.

Δείτε εδώ τι εστί BNP Paribas

Όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο και αναφέρεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013, τα εν λόγω ποσά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πηγές εσόδων και ως εκ τούτου καταλογίστηκαν σε βάρος του κ. Αναστασιάδη.

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Θέμος Αναστασιάδης έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα εντός Ελλάδος, ενώ άγνωστο παραμένει το κατά πόσο θα επιλέξει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές υπογραμμίζουν στο Tribune πως ακόμα και σε περίπτωση προσφυγής, δεν αλλάζει κάτι με τον καταλογισμό των 4.973.500.