Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των άθλιων συνθηκών κράτησης των κρατούμενων – ασθενών στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, ο Χ. Αθανασίου, αφού διαβεβαίωσε πως το υπουργείο γνώριζε τα προβλήματα, ανακοίνωσε πως 50 οροθετικοί κρατούμενοι πρόκειται να αποφυλακιστούν, υπαγόμενοι στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία μετέφερε εικόνες ντροπής για τις συνθήκες νοσηλείας των κρατουμένων, ο κ. Αθανασίου είπε ότι ο υπερπληθυσμός κρατουμένων οδήγησε σε όξυνση των προβλημάτων.

Όπως ανέφερε, από 45 σήμερα νοσηλεύονται 135 οροθετικοί κρατούμενοι, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες υποδομές να βρεθούν μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση.

Η Β. Κατριβάνου μίλησε για απαράδεκτες συνθήκες που ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο όριο, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχουν υπερήλικες 85 και 92 ετών, οι οποίοι πάσχουν εκτός των άλλων και από άνοια και δεν θυμούνται καν γιατί βρίσκονται εκεί.

Κατήγγειλε δε πως η επόπτρια εισαγγελέας είχε στείλε εδώ και έναν χρόνο αναφορές στην Υγειονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, αλλά οι αρμόδιοι δεν επισκέπτονταν καν το νοσοκομείο.

«Πήρε ένα χρόνο για να κινητοποιηθείτε και να πάτε εκεί. Ξέρω ότι υπάρχει φόρτος αλλά να μην τα ρίχνουμε όλα στον υπερπληθυσμό» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι χρειάζεται καινούργιο νοσοκομείο με σωστό εξοπλισμό και στελέχωση.

 
Τα μέτρα του υπουργείου

Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη δρομολογήθηκε η μεταφορά μέρους των ασθενών σε ειδικά διαρρυθμισμένη πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ενώ θα υλοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι κατάδικοι που εκτίουν ποινές μέχρι 10 χρόνια και πάσχουν, απολύονται με τα 2/5 έκτισης της ποινής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του θεσμού του κατ' επίσκεψη γιατρού, πέντε ή έξι γιατροί θα πάνε στο νοσοκομείο των φυλακών, ενώ μέχρι την ένταξή του στο ΕΣΥ οι έκτακτες ανάγκες θα εξυπηρετούνται από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

(Πληροφορίες: in.gr)