Την απόφαση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του χρυσαυγίτη Γιώργου Τσακανίκα έλαβε την Πέμπτη 13 Μαΐου το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, μέχρι τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του eksegersi.gr*.

Αυτό ήταν το δεύτερο αίτημα για διακοπή εκτέλεσης της ποινής του χρυσαυγίτη μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, που κατέθεσε, καθώς είχε υποβάλει ξανά αίτημα διακοπής εκτέλεσης της ποινής του στις 5 Ιανουαρίου, που τότε είχε απορριφθεί ομόφωνα από τους πέντε δικαστές.

Πρόκειται για τον δεύτερο χρυσαυγίτη που αποφυλακίζεται μετά τον Νίκο Παπαβασιλείου τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται, πως ο Γιώργος Τσακανίκας, είχε καταδικαστεί με ποινή έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σχολίασε στο in.gr πως η εξέλιξη αυτή είναι παράγοντας μεταξύ άλλων και των χαμηλών ποινών που επιβλήθηκαν σε πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης που λειτούργησαν πολλές φορές ως δεξί χέρι της ηγεσίας.

Το «βιογραφικό» του Γιώργου Τσακανίκα

Ο Τσακανίκας ήταν μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Χρυσής Αυγής στην Νίκαια. Ήταν υπεύθυνος ιδεολογικού και εκπαίδευσης (σε πολεμικές τέχνες), καθώς επίσης και ταμίας της οργάνωσης με πυρηνάρχη τον Πατέλη. Όπως αναφέρει το in.gr: Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο του 2016 γίνεται γνωστή η είδηση ότι ο προπονητής Ηλίας Λάμπρου, αποσύρει την αθλήτριά του από αγώνα στην παραλιακή, αρνούμενος να νομιμοποιήσει την παρουσία ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στον χώρο, που είχαν πάει να παρακολουθήσουν τον Τσακανίκα.

Η υπευθυνότητα «εκπαίδευσης» που διατηρούσε στην τοπική της Νίκαιας δεν ήταν να εκπαιδεύει τα μέλη στο μποξ. Σύμφωνα και με τη φωτογραφία του από τη χρυσαυγίτικη κατασκήνωση στη Νέδα, φαίνεται να εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες τον Ρουπακιά.

Σε άρθρο της η «Εφ.Συν.» το 2016 αναφέρει: Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Τσακανίκας συμμετείχε στα επεισόδια του Μελιγαλά, όπου βρισκόταν άλλωστε σύσσωμο το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, ενώ είναι αυτός που αμέσως μετά τη δολοφονία (19/9/2013) στέλνεται από τον Λαγό να συναντήσει τον συγκατηγορούμενό του, Γ. Δήμου.

Ο Δήμου καταγγέλλει ότι ο Τσακανίκας ήταν αυτός που τον απείλησε προκειμένου να πάρει πίσω την κατάθεσή του που έκαιγε την ηγεσία. Του ζήτησε να ισχυριστεί ότι αυτός κάλεσε τον Ρουπακιά στον τόπο δολοφονίας.

Ο ίδιος ο Τσακανίκας διέψευσε μεν την καταγγελία του Δήμου, αλλά επιβεβαίωσε ότι η μεταξύ τους συνάντηση έγινε και μάλιστα με «παρότρυνση» του Λαγού, αλλά ενδεικτική είναι και η τηλεφωνική συνομιλία του Τσακανίκα με τον Λαγό δύο μέρες μετά (21-9-2013):

-Τσακανίκας: Κύριε Γιάννη…

-Λαγός: Ελα, Γιωργάρα…

-Τσακανίκας: Με πήραν τα παιδιά από αυτό το κωλο-φέισμπουκ, το γαμημένο, έχουν 5-10 μαλάκες αναρτήσει του κάθε παιδιού από την Τοπική μία-μία τις φάτσες και ζητάνε στοιχεία, να οι δολοφόνοι, όπου τους βρείτε κ.λπ.. […]

-Λαγός: Ξέρεις τι θέλω να κάνετε; […] Θα τους πετάξετε και εσείς δύο ωραία άρθρα από κάτω, με ψευδώνυμο αν είναι, μπορείτε να το κάνετε; Και θα τους γράψετε ότι όποιος πειράξει δικό μας, όπου πειραχτεί δικός μας, θα γαμήσουμε τέσσερις δικούς τους. Λοιπόν ξεκινήστε το.

-Τσακανίκας: Χα, χα, χα, ναι, ναι, εντάξει, κ. Γιάννη, έγινε, έγινε.

-Λαγός: Από δω και πέρα, αν πειραχτεί ένας από όλους αυτούς, θα έχετε τέσσερις νεκρούς. Νεκρούς θα έχετε εσείς, εντάξει;

-Τσακανίκας: Εγινε, έγινε, έγινε.

*Εκ παραδρομής και δίχως δόλο, στο αρχικό δημοσίευμα δεν αναφέρθηκε η πρώτη πηγή της είδησης, που ήταν το eksegersi.gr. Απολογούμαστε και δεσμευόμαστε να μην ξανασυμβεί.