Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το πόρισμα των επιθεωρητών που διαβιβάστηκε αρχικά στην εισαγγελέα Διαφθοράς και στη συνέχεια στη Βουλή, ύστερα από αίτημα βουλευτών της προανακριτικής, αποτελείται από τρεις εκθέσεις: μία κύρια (750 σελ.) και δύο συμπληρωματικές (61 και 139 σελ. αντίστοιχα), στις οποίες έχουν επισυναφθεί με παραρτήματα όλα τα έγγραφα, ηλεκτρονικά και κατασχεθέντα αρχεία, στοιχεία, πρακτικά συνεδριάσεων, υπουργικές αποφάσεις τιμολόγησης φαρμάκων, καταθέσεις 26 μαρτύρων (υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη της φαρμακευτικής, σύμβουλοι κ.λπ.), αλληλογραφία κ.ά.

Το μικτό κλιμάκιο αποτελούνταν από (6) στελέχη των ακόλουθων υπηρεσιών: γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας – Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι επιθεωρητές ανέλαβαν κατόπιν εντολών (εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Εισαγγελία Διαφθοράς, ΓΕΔΔ) να διερευνήσουν την πιθανότητα διάπραξης κακουργηματικών πράξεων που ζημίωσαν το Δημόσιο μεταξύ 1.1.2006 και 15.7.2014. Στο πεδίο ελέγχου περιλήφθηκαν τα τρία υπουργεία που κατά περιόδους είχαν την ευθύνη της τιμολόγησης φαρμάκου: ο ΕΟΦ, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ΗΔΙΚΑ) και οι φαρμακευτικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Novartis ΑΕΒΕ (HELLAS).

Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσά που δεν εισπράχτηκαν την περίοδο 2006-2007 φτάνουν τα 134 εκατ. ευρώ. Το 2008 δεν εισπράχτηκε ούτε ευρώ διότι δεν εκδόθηκε ποτέ η σχετική απόφαση. Από το 2008 έως το 2011, ενώ το οφειλόμενο ποσό υπολογίστηκε σε 250 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο εισέπραξε 195,5. Οι επιθεωρητές καταγράφουν τα ποσά αυτά ως ζημία του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, διαπιστώνεται η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης που από 1,94 δισ. το 2003 (1,12% του ΑΕΠ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ) φτάνει το 2009 τα 5,1 δισ., δηλαδή το 2,20% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 163,28%.

Το 2005 ορίστηκε με νόμο ότι η χονδρική τιμή του φαρμάκου θα υπολογίζεται με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στις χώρες της ΕΕ, ενώ αφαιρέθηκε η Ελβετία από τις χώρες αναφοράς. Με Υπουργική Απόφαση (2005) δόθηκε η δυνατότητα να τιμολογείται ένα νέο πρωτότυπο φάρμακο και στην Ελλάδα αρκεί να κυκλοφορούσε σε δυο άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με τον τρόπο αυτόν είχαν τιμολογηθεί με τιμές τριπλάσιες τα δυο ακριβά φάρμακα της Novartis (Lucentis και Eucreas). Στον φάκελο του τρίτου φαρμάκου Tasigna περιέχεται η αίτηση της εταιρείας υπογεγραμμένη από τους Κ. Φρουζή και Ι. Ρούμπου με αιτούμενη Χονδρική Τιμή 4.210 ευρώ και με υπεύθυνες δηλώσεις ότι το φάρμακο είναι πρωτότυπο και ότι ανάλογες είναι και οι τιμές στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Τίποτε από όλα αυτά δεν ίσχυε, όπως καταγράφουν οι επιθεωρητές. Ο υπολογισμός της τιμής έγινε με βάση τον μέσο όρο των τιμών της Γερμανίας και της Ελβετίας, ενώ η τελική τιμή ήταν κατά 40 ευρώ υψηλότερη της προτεινόμενης από την εταιρεία.

Τιμολόγηση φαρμάκων «με εντολή υπουργού» και σε συνεννόηση με την τρόικα επί Άδωνι Γεωργιάδη

Συνολικά για το χρονικό διάστημα πριν από το 2010 το πόρισμα καταγράφει πλήρη νομοθετική αναρχία, με τις τιμές των φαρμάκων να αποφασίζονται απευθείας από τους υπουργούς, ενώ μεγάλο μέρος φαρμακευτικών προϊόντων (και) της Novartis κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα με τιμή τριπλάσια από αυτήν που είχαν οι άλλες χώρες της.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η αρχική αίτηση της εταιρείας Novartis για τιμολόγηση νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων κατετίθετο στην Υπηρεσία αμέσως μετά την ευρωπαϊκή έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου, πριν ακόμα εγκριθεί η κυκλοφορία του από τον ΕΟΦ και πριν τιμολογηθεί σε χώρες της Ε.Ε.

Στα έγγραφα που κατέθετε η εταιρεία για την τιμολόγηση δεν καταγράφονταν οι τιμές άλλων χωρών –όπως όριζε ο Νόμος–, ενώ στα αρχεία της εταιρείας βρέθηκαν καταγεγραμμένες τιμές από επόμενο διάστημα και αφού ήδη είχε τιμολογηθεί το φάρμακο στην Ελλάδα. Σε δύο περιπτώσεις ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων που ερευνήθηκαν, η εταιρεία Novartis έλαβε την τιμή που ζήτησε. Το GILENYA έφτασε να τιμολογηθεί το 2011 με τιμή μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν που ζητούσε η εταιρεία.

Ο ρόλος του Μανιαδάκη

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεσης σκανδάλου της Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, φαίνεται να συμμετείχε στη σύνταξη σχεδίων νόμου (διατάξεις τιμολόγησης ΜΗΣΥΦΑ, ογκολογικά φάρμακα και clawback). Ανάμεσα στα ηλεκτρονικά μηνύματα που εντοπίστηκαν, υπάρχει και μήνυμα που αποστέλλει υπάλληλος του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή,  προς τον γ.γ. του υπουργού (επί υπουργίας Λοβέρδου) με θέμα την «Απόσυρση φαρμάκου Novartis από το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών (που μείωνε τις τιμές)». Περιλαμβάνει και σχετική επιστολή του Κ. Φρουζή προς τον γ.γ. του υπουργού και προς τον Ν. Μανιαδάκη. Από τα κατασχεθέντα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψαν συνομιλίες του κ. Ν. Μανιαδάκη με πρόσωπα που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων και για την εν γένει πολιτική υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται το δημοσίευμα, ο Ν. Μανιαδάκης «συμβάλλεται με πλήθος φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος, με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την εκπόνηση μελετών, ομιλιών, κ.λπ. επί θεμάτων που σχετίζονται με τη φαρμακευτική πολιτική. Σε αρκετά από τα συμφωνητικά αυτά, τα οποία υπογράφει ο κ. Ν. Μανιαδάκης, υπάρχει ρήτρα ότι δεν κατέχει οποιαδήποτε θέση, ιδιότητα ή/και συμμετοχή σε κυβερνητικό ή δημόσιο φορέα ή υπηρεσία, η οποία θα προκαλούσε ή θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την εκάστοτε σύμβαση, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα παρέχει εν τοις πράγμασι συμβουλευτικό έργο στο υπουργείο Υγείας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»

«Οι πολίτες πρέπει να μάθουν για το πάρτι δισεκατομμυρίων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι αποκαλύψεις αυτές για το πάρτι δισεκατομμυρίων στην πλάτη των πολιτών εξηγεί τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχουν προχωρήσει «σε πρωτοφανείς θεσμικές ακροβασίες για να τρομοκρατηθούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να παρουσιαστεί το σκάνδαλο ως σκευωρία». Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως θα συνεχίσει τη μάχη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, παρά τις προσπάθειες κουκουλώματος της.

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναδεικνύει τόσο τη διαχρονικότητα όσο και το κόστος του σκανδάλου Νοβάρτις για το ελληνικό Δημόσιο. Το ρεπορτάζ, που παρουσιάζει την έκθεση των ελεγκτικών μηχανισμών που ερεύνησαν την υπόθεση από το 2006 έως το 2014, παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν πως η τεράστια ζημιά για το Δημόσιο επήλθε λόγω των χειρισμών των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών που είχαν την ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων και όχι λόγω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, όπως ισχυρίζονται η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛΛ.

Εξηγείται λοιπόν έτσι γιατί Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν τις τελευταίες μέρες σε πρωτοφανείς θεσμικές ακροβασίες για να τρομοκρατηθούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να παρουσιαστεί το σκάνδαλο ως σκευωρία.

Οι πολίτες όμως έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν ποιοι ήταν αυτοί που έστησαν στην πλάτη τους ένα πάρτι που κόστισε δισεκατομμύρια στη δημόσια υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη μάχη προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η δυσώδης υπόθεση, όσα προσκόμματα κι αν επιχειρήσουν να θέσουν όσοι επιθυμούν το κουκούλωμά της. Όλα στο φως».