Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας έρχεται στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC με τίτλο: «Ποιος έβαλε τη φωτιά στη Μόρια».

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προφυλακιστεί έξι Αφγανοί με την κατηγορία του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα (πλημμέλημα) για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι ο ένας και μοναδικός μάρτυρας που φέρεται να τους έχει αναγνωρίσει ανήκει στη φυλή των Παστούν με την οποία οι διαφορές είναι μεγάλες και από αυτό πηγάζει η μαρτυρία του.

Στο ρεπορτάζ υπό τη μορφή βίντεο νεαροί κινηματογραφιστές από το Αφγανιστάν καταθέτουν ότι πριν ξεκινήσει η φωτιά το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου κάποιοι είχαν σπάσει τα τζάμια αυτοκινήτου και έλεγαν στον κόσμο να φύγει και να πάει σε ζώνη ασφαλείας για τον Covid.

Άξιο σημασίας είναι ότι στο βίντεο κάνουν αναφορές για ντόπιους ακροδεξιούς οι οποίοι βοήθησαν φέρνοντας βενζίνη για να καεί το καμπ. Στη συνέχεια γίνεται και αναφορά στο ότι η δεύτερη πυρκαγιά της 9ης Σεπτεμβρίου ήταν στην ουσία προαναγγελθέν γεγονός.

Ένας από τους δημιουργούς είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε στον δρόμο αλλά ότι μετά εκδηλώθηκε άλλη εκεί που ήταν οι σκηνές. Επιπλέον, διερωτάται γιατί να θέλουν να κάψουν τα σπίτια τους.

Μία ακόμη μαρτυρία αναφέρει ότι πολλοί εγκατέλειψαν τις σκηνές και αποχωρούσαν από την περιοχή μετά την πρώτη πυρκαγιά, υποστηρίζοντας ότι θα συμβεί ξανά.

Στο βίντεο φιλοξενείται με δηλώσεις του και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, με δηλώσεις του τον Μάρτιο του 2020. Εκεί -έξω από μπλόκο κατοίκων- ο Κ. Μουτζούρης δήλωνε: «Είμαι πολύ ανήσυχος. Γιατί πολλές φορές και σε πολλές χώρες γνωρίζω ότι η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται αυτές τις καταστάσεις».