Τον αποκλεισμό του καταδικασμένου πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννη Λαγού από όλες τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου αιτήθηκαν με επιστολές του ς η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή».

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε σήμερα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και την ηγεσία της ως ένοχη για την κακουργηματική πράξη της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση», αναφέρει η επιστολή του ΚΚΕ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον προσθέτει πως «ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της συμπεριλαμβάνεται και ο ναζιστής ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που εκλέχτηκε στις ευρωεκλογές του 2019 με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής».

Τέλος καλεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, «μετά και την εξέλιξη αυτή», «να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή -και πλέον καταδικασμένου- Λαγού, καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, Αθ. Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, με πιθανούς αντικαταστάτες, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή», καταλήγει η επιστολή.

«Σήμερα η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο»

Στη δική του επιστολή προς τον Ντέιβιντ Σασόλι, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει πως «σήμερα το πρωί, έπειτα από μία μαραθώνια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε το Νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, υπεύθυνη για δολοφονίες και για επιθέσεις σε μετανάστες και πολιτικούς της αντιπάλους».

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως «σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν κοινοβουλευτική ασυλία και να προστατευτούν από τη δικαιοσύνη, μέλη της οργάνωσης αυτής κατέβηκαν στις ευρωεκλογές όπου δυστυχώς εξέλεξαν δύο Ευρωβουλευτές», ενώ συμπληρώνει πως ένας από αυτούς, ο Ιωάννης Λαγός, είναι μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν σήμερα από την Ελληνική Δικαιοσύνη για διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης, καθώς συμμετείχε στην ηγεσία της Χρυσής Αυγή, έχοντας ουσιαστική συμμετοχή στα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής. Τέλος τονίζει πως «είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», και καλεί τον Ντ. Σασόλι να εκκινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες «ώστε να απαγορευτεί η συμμετοχή του εν λόγω ευρωβουλευτή στις εργασίες του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης».

«Σήμερα η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο», καταλήγει η επιστολή.