X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αποκλειστικά μέσω εφημερίδας η «μερική συμφωνία» Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Μέσω αποκλειστικής δημοσίευσης σε σαββατιάτικη εφημερίδα επέλεξε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη συμφωνία που σύναψε αιφνιδίως την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την Αίγυπτο, για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, με τα θολά σημεία και την κριτική να παραμένουν. «Η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα» υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ, «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλά η κυβέρνηση» απαντά ο προκάτοχός του, Νίκος Κοτζιάς.
|

Με τίτλο «Αποκλειστικό : Αυτή είναι η Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ» ήρθε το Σάββατο στη δημοσιότητα της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για μερική οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, με την εφημερίδα «Το Βήμα» να δημοσιεύει το κείμενο της συμφωνίας και τα πέντε άρθρα που περιλαμβάνει, καθώς και σχετικό χάρτη.

Όπως αναφέρεται στο προοίμιο της συμφωνίας, τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή. Ακόμα, σημειώνεται πως εάν ένα από τα δύο κράτη αρχίσει διαπραγματεύσεις με τρίτο κράτος για την οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι υποχρεωμένο να διαβουλευτεί και με το άλλο μέρος της συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία πρόκειται να μπει σε εφαρμογή κατόπιν ψήφισής της από τα εθνικά κοινοβούλια των δύο χωρών, την ώρα που η ελληνική βουλή είναι κλειστή, ενώ αυτή της Αιγύπτου αναμένεται να συγκληθεί σε ολομέλεια μετά τις εκλογές για μέλη της Γερουσίας τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Δίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το βράδυ της Παρασκευής. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι δεν είναι μια συμφωνία η οποία στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κάιρο, η Ελλάδα απέστειλε το κείμενο της συμφωνίας και τους χάρτες της συμφωνίας προς όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως και στη γερμανική προεδρία.

Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός την προηγούμενη ημέρα, ενημερώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τις ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια της Αγκέλα Μέρκελ για την μη ενημέρωσής της πριν την υπογραφή.

Στη συνέντευξή του την Παρασκευή, ο υπουργός Δένδιας επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός πως δεν περιελήφθησαν όχι μόνο οι ακτές του Καστελλόριζου αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος, και της Στρογγύλης και της Μεγίστης και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου, με αιτιολογία ότι αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και αν το θελήσει σε κάποιο μακρινό ορίζοντα, και με την Τουρκία. Όπως επίσης, ανέφερε, αυτό αφορά και ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης.

Ο Δένδιας δεν γνώριζε ότι πάει να υπογράψει στο Κάιρο – «Συμφωνία άνευ σημασίας» και επανεκκίνηση γεωτρήσεων από Ερντογάν

«Δεν είναι ότι έμεινε κάτι απέξω και εγκαταλείφθηκε […] ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας είναι ότι για τη σύναψή της χρησιμοποιήθηκε μόνο πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός αυτής της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη είτε ίσως και ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εκπροσωπεί τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης» δήλωσε ο Ν. Δένδιας.

Στο σημείο αυτό ωστόσο επικεντρώνεται η κριτική της αντιπολίτευσης για την συμφωνία, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να σχολιάζει πως «η κυβέρνηση μιλά για το διεθνές δίκαιο, ενώ δεν διασφάλισε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά απέκρυψε ακόμα και τις τεχνικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου! Πονηράδα! Ασχετοσύνη! Μπορεί και τα δύο. Σίγουρα πρόκειται για μια προβληματική κυβέρνηση».

«Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δεν συμπεριλαμβάνει δυτικά το Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή του νομού Λασιθίου. Εγκαταλείπει τον 28ο μέχρι και τον 32ομεσημβρινό, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Καστελόριζο. Δίνει περιορισμένη επήρεια σε μεγάλα ελληνικά νησιά όπως είναι η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη, όπως «βέβαια» και στην Κάσο. Τέλος, δεν δίνει καθόλου επήρεια, ναι, απίστευτο, αλλά αληθινό, στα νησιά νότια της Κρήτης, όπως το Κουφονήσι, που έχουν αυτοτελή οικονομική ζωή. Πρόκειται για μία από τις «5» αμαρτίες-πληγές της συμφωνίας» προσθέτει ο Ν. Κοτζιάς, στο κείμενο με τίτλο «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλά η κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο», στον ιστότοπο militaire.gr.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις