X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αποκλειστικές πληροφορίες του TPP για τις συνθήκες κράτησης του Assange

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το TPP, ο Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με δικηγόρο, έχει μόνο ένα βιβλίο μαζί του, τη Βίβλο, χωρίς γραφική ύλη, κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης για 23 ώρες το 24ωρο, και κατέστη σαφές στα άτομα που τον έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα ότι αυτές οι συνθήκες θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο αν δημοσιοποιήσουν την κατάστασή του.
|

του Κωνσταντίνου Πουλή

Ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh, από τις 11 Απριλίου. Η κράτησή του εκεί, καθώς και η απόφαση για φυλάκιση για έναν χρόνο έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ασάνζ και ως τιμωρία δυσανάλογη με τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.  Αντίστοιχη ήταν και η μαρτυρία του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του.


Στη μία ώρα που έχει στη διάθεσή του κάθε μέρα εκτός απομόνωσης ο Ασάνζ πρέπει να πλυθεί, να περπατήσει και να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή έχει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας πάνω του, με εκκλήσεις από τον ΟΗΕ και υποστήριξη από προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, αφέθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο χωρίς προηγούμενη συνάντηση με δικηγόρο, ενώ οι συναντήσεις με δικηγόρο περιορίζονται σε τρεις ώρες την εβδομάδα. Είναι αποκομμένος όχι μόνο από μέσα επικοινωνίας, αλλά δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του βιβλία, εκτός από τη Βίβλο και μάλιστα δεν έχει πρόσβαση σε γραφική ύλη, οπότε κρατάει σημειώσεις στο περιθώριο του αντιτύπου της Βίβλου. Μάλιστα κατέστη σαφές στα άτομα που τον επισκέφτηκαν πως αν μιλήσουν σε Μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες κράτησής του, οι συνθήκες αυτές θα επιδεινωθούν.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε μια υπόθεση που αποτελεί τέτοιας έντασης αγώνα εναντίον ενός άνισου εχθρού, αντιμέτωπος με την προοπτική της έκδοσής του στις ΗΠΑ, η πρόσβαση σε δίκαιη δίκη και η δυνατότητα επαρκούς νομικής υπεράσπισης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον κρατούμενο Τζούλιαν Ασάνζ.

Διαβάστε επίσης στο TPP:

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη Βρετανία για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Ασάνζ

Ασάνζ: Διώκομαι για τη δημοσιογραφική δουλειά που έκανα και προστάτευσε πολλούς ανθρώπους

Πρώτα ήρθαν για τον Ασάνζ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις