«Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας» ανέφερε σε εμφάνισή της στον Αντ1 το πρωί της Πέμπτης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει ανακοίνωση για την ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ωστόσο, η εφημερίδα «Τα Νέα» της ίδιας ημέρας αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της πως «αποκαλύπτει» την ύλη των εξετάσεων, αλλά και την τελική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ομίλου Μαρινάκη, περιλαμβάνονται:

  • Σε τις θα εξεταστούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου
  • Περικόπτεται το 30% της ύλης σε πολλά μαθήματα όπως π.χ. τα Μαθηματικά
  • Ό,τι δεν διδάχτηκε στην τάξη δεν θα είναι προς εξέταση
  • Η τελική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  • Πιθανή ημερομηνία των εξετάσεων η 6η Ιουλίου

Την Τετάρτη, σε δηλώσεις της στο Mega, η Ν. Κεραμέως είχε ανακοινώσει πως «έχω πει ότι η ύλη θα περιοριστεί σε ό,τι διδάσκεται στη φυσική κανονική τάξη. Είναι η 11η Μαρτίου, έως τώρα. Όπως έχω δηλώσει, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα».

Στο ίδιο κανάλι, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε την Πέμπτη πως η ύλη των υποψήφιων εξεταζόμενων «θα είναι ανάλογη με όσα διδάχθηκαν στη φυσική τάξη, έως ότου να κλείσουν τα σχολεία». Παράλληλα, αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων, ανέφερε πως «στόχος είναι να γίνουν οι πανελλαδικές το συντομότερο δυνατό σε σχέση με την προγραμματισμένη ημερομηνία».

Παρά τις διακηρύξεις της υπουργού και της υφυπουργού, την Πέμπτη, η εφημερίδα βρισκόταν στα περίπτερα «πουλώντας» όσα υποτίθεται πως θα ανακοίνωνε το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες, αναγκάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να δηλώσει κατά την ενημέρωση των συντακτών πως θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες του εκπαιδευτικού ιστότοπου esos.gr, η Ν. Κεραμέως διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διαρροή της εισήγησης του ΙΕΠ.

Σημειώνεται επιπλέον πως την Τετάρτη, μία ακόμα διαρροή ήρθε να εκθέσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς «διέρευσε» εγκυκλιος, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο «προτίθεται να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας».

«Ανακοίνωση ΤΩΡΑ της ύλης»

Σημειώνεται πως, με ανακοίνωσή τους την Τετάρτη, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις καλούσαν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσεις σε «ανακοίνωση ΤΩΡΑ της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων».

Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν την ψυχολογική φόρτιση όλων των εμπλεκομένων, και κυρίως των μαθητών, που «πέρα από την ούτως ή άλλως ψυχοφθόρα διαδικασία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν τον εγκλεισμό, την παύση της παιδαγωγικής διαδικασίας και των κοινωνικών σχέσεων που προκύπτουν από αυτήν. Επίσης καλούνται να ανταποκριθούν στην παντελώς άγνωστη -και υποδεέστερη παιδαγωγικά της δια ζώσης- γι’ αυτούς διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, η οποία έχει πολλά τεχνικά προβλήματα και οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και στον πλήρη αποκλεισμό από τν εκπαιδευτική διαδικασία σε περίπτωση έλλειψης εξοπλισμού και ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας»

«Και σαν να μη φτάνουν τα πρωτοφανή αυτά βιώματα των μαθητών/τριων μας, το υπουργείο παιδείας συνεχίζει να τους δημιουργεί επιπρόσθετη συναισθηματική εξάντληση, αρνούμενο αδικαιολόγητα να αναλάβει την ευθύνη να ανακοινώσει επισήμως την αναπόφευκτη μείωση της ύλης. Είναι αδιανόητο να πλησιάζει η Μ. Εβδομάδα και οι μαθητές να μη γνωρίζουν την ακριβή ύλη πάνω στην οποία πρέπει να εστιάσουν κατά την ήδη προβληματική προετοιμασία τους. Την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα Υπουργεία Παιδείας έχουν ανακοινώσει μέτρα -ακόμα και ακύρωση των αντίστοιχων εξετάσεων- 15 μέρες νωρίτερα από την Ελλάδα» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση, ενώ ζητούν την προαγωγή των μαθητών των υπολοίπων τάξεων μόνο με τον προφορικό βαθμό και όχι με εξετάσεις, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.