Απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας
(02.06.2012 έως και 08.06.2012)

Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν σε κάθε είδους παράνομη συμπεριφορά και αντικοινωνική δραστηριότητα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στο κέντρο της Αθήνας οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, πεζές και εποχούμενες περιπολίες, αστυνομικές εξορμήσεις και δραστηριοποίηση μικτών κλιμακίων ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων εντάσσεται στον ειδικότερο σχεδιασμό, που έχει εκπονήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή διαφόρων Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο (02.06.2012) έως και την Παρασκευή (08.06.2012):

Διατέθηκαν 5.099 αστυνομικοί και 1.063 αστυνομικά οχήματα συνολικά, αποκλειστικά για αστυνομικές δράσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των σύνθετων δράσεων αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ομάδες «Ζ», ΔΙ.ΜΕ.Τ και Ο.Π.Κ.Ε., περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Υπηρεσίες Τροχαίας Αθηνών), καθώς και προσωπικό από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Δίωξη Ναρκωτικών, Υποδ/νση Προστασίας Ανηλίκων, Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδ/νσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδ/νση Δίωξης Εγκλημάτων και της Ζωής και Ιδιοκτησίας, Υποδ/νση Ασφάλειας Αθηνών κα.) και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της μόνιμης αστυνομικής δύναμης.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών δράσεων και των ελέγχων σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν 15.637 άτομα (4.677 ημεδαποί και 10.960 αλλοδαποί), καθώς και 786 οχήματα συνολικά σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.
Προσήχθησαν 6.423 άτομα (946 ημεδαποί και 5.477 αλλοδαποί) σε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Βεβαιώθηκαν 964 παραβάσεις συνολικά της ποινικής νομοθεσίας, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα.
Συνελήφθησαν 596 άτομα για διάφορα αδικήματα από ελέγχους που έγιναν αποκλειστικά στο Κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν: 54 για κλοπές και διαρρήξεις, 49 για διακίνηση ναρκωτικών, 7 για ληστείες, 14 άτομα για λαθρεμπόριο, 5 για κατοχή όπλων, 278 για παραβάσεις του νόμου που αφορά στους αλλοδαπούς, 81 για διάφορα ποινικά αδικήματα, 24 διωκόμενοι για διάφορα αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα.
Πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε κτίρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ελέγχθηκαν δέκα τέσσερα (14) κτίρια. Οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν από μικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής, υπό την παρουσία Εισαγγελέα. Οι συλλήψεις αφορούσαν τριάντα έξι (36) αλλοδαπούς που κρατούνται για διοικητική απέλαση.
Εντοπίστηκαν (28) κλεμμένα οχήματα.
Κατασχέθηκαν 82,1 γρ. ηρωίνης, 668,1 γρ. κάνναβης, 292 ναρκωτικά χάπια, 6 όπλα, το ποσό των 650 ευρώ, καθώς και 26 κινητά τηλέφωνα.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πορνείας πραγματοποιήθηκαν αρκετοί έλεγχοι σε υπαίθριους χώρους για τον εντοπισμό προσώπων που εκδίδονται, καθώς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται ως οίκοι ανοχής. Συγκεκριμένα :

Βεβαιώθηκαν 225 παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τα Ήθη και τα εκδιδόμενα άτομα σε υπαίθριους χώρους, για τις οποίες υποβλήθηκαν και οι αντίστοιχες μηνύσεις. Αρκετά από τα εκδιδόμενα άτομα εξετάστηκαν από υγειονομικό κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που συμμετείχε στους αστυνομικούς ελέγχους.
Ελέγχθηκαν εβδομήντα δύο (72) οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν συνολικά εβδομήντα πέντε (75) άτομα, εκ των οποίων πενήντα (50) αλλοδαπές και δεκαέξι (16) ημεδαπές γυναίκες, καθώς και τρείς (3) αλλοδαποί και έξι (6) ημεδαποί άνδρες, που κατηγορούνται για την πλημμεληματική παράβαση της παραβίασης σφραγίδων που έθεσε η αρμόδια Αρχή, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα εκδιδόμενα άτομα.
Όσον αφορά στην καταπολέμηση του παρεμπορίου:

Συγκροτήθηκαν 158 μικτά κλιμάκια, στα οποία διατέθηκαν 351 αστυνομικοί και 233 δημοτικοί αστυνομικοί
Διατέθηκαν 138 αστυνομικοί αποκλειστικά για δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες είδη παρεμπορίου όπως, 3.211 λαθραία τσιγάρα, 5696 είδη ρουχισμού, 1.079 οπτικά – γυαλιά ηλίου, 2.780 CDs / DVDs καθώς και 25.312 άλλα είδη παρεμπορίου.
Συνελήφθησαν 26 άτομα για διάφορες παραβάσεις που προέκυψαν στο πλαίσιο του αστυνομικού ελέγχου παρεμπορίου και προσήχθησαν 199 άτομα σε Αστυνομικές Υπηρεσίες για περαιτέρω αστυνομικό έλεγχο συνολικά.
Οι ειδικές αστυνομικές δράσεις για τη βελτίωση της εικόνας του Κέντρου της Αθήνας πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛ.ΑΣ. 11 Ιουνίου 2012