Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε κατά τη διάρκεια του 21ου επενδυτικού φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «Invest in Greece», ότι είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στρώνει «κόκκινο χαλί» στις ιδιωτικοποιήσεις, έχοντας σε πρώτο πλάνο τους αμερικανούς επιχειρηματίες.

«Κανένα από αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαίο. Όλα αντικατοπτρίζουν τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ρος, με τον οποίο συμφώνησε και ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον.

Σημειώνεται ότι ο Πόλσον, που φέρεται να είναι από αυτούς που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, έφτασε τον Απρίλιο του 2018 να χρωστάει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην εφορία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Ο Πόλσον κλήθηκε  να καταβάλει το εν λόγω ποσό σε συνέχεια των 500 εκατ. δολαρίων που πλήρωσε σε φόρους το 2017. Το ύψος του φόρου για το 2018 ήταν  τόσο μεγάλο που ξεπερνά το μέγιστο ποσό που επιτρέπει η ΙRS (Internal Revenue Service που είναι η αρμόδια υπηρεσία για τους φόρους των αμερικανών πολιτών).

Συνεχίζοντας να εκφράζει την ικανοποίηση του για τις πολιτικές που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ο Ρος τόνισε: «Ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ολλανδίας; Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ότι οι ΗΠΑ».

Παρότρυνε την κυβέρνηση να συνεχίσει την απελευθέρωση της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντεργατική μεταρρύθμιση στον συνταξιοδοτικό τομέα της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την προσέλκυση επενδύσεων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Έχουμε τεράστια όρεξη για ιδιωτικοποιήσεις» το μήνυμα Γεωργιάδη σε Αμερικανούς επιχειρηματίες

Ο Ρος αναφέρθηκε και στο «σχέδιο Ηρακλής» που προβλέπει την κρατική εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο το «ξεφόρτωμα» 30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, εκτιμώντας ότι ο νόμος «θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».

Ο Πόλσον δήλωσε ότι ήδη έχουμε δει τα θετικά αποτελέσματα της νέας κυβέρνησης στη χρηματιστηριακή αγορά, στην ακίνητη περιουσία, στον τραπεζικό τομέα και σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς της χώρας, επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός των πολυ χαμηλών η αρνητικών επιτοκίων τραπεζικών καταθεσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης σηματοδοτούν τη κατάλληλη στιγμή για οποιοδήποτε είδος επένδυσης σε μετοχές και  ακίνητη περιουσία.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για ένα «λαμπρό μέλλον» στις ελληνικές επενδύσεις.  «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε».

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε τη συνάντηση με Μητσοτάκη ο Πάιατ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρει Πάιατ, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Τρίτης και χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντηση που είχαν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Πάιατ δήλωσε ότι είναι «καθοριστικής σημασίας η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Ιανουαρίου.