Εκπλήξεις υπήρξαν στις ουκρανικές εκλογές της 21ης Ιουλίου στην Ουκρανία, καθώς εντάχθηκαν στην Βουλή  δύο πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα. Το ένα είναι ο «Υπηρέτης του Λαού», του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενός πρώην κωμικού και νέου στην πολιτική, ενώ το άλλο είναι η «Φωνή» του ροκ σταρ Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ.

Ο «Υπηρέτης του Λαού» κατάφερε να συγκεντρώσει 42,4% του συνολικού αριθμού των ψήφων και ακολουθούν η «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης» με 13%, η «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» με 8.5%, η «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλιας Τιμοσένκο, με 8% και τελευταία η «Φωνή» με 6,3%.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση, που κόμμα λαμβάνει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο η συμμετοχή στις εκλογές ανέρχεται μόλις στο ποσοστό του 49,79%, κάτι που συνιστά αρκετά σημαντικό πρόβλημα αποχής για την χώρα.

Ο Ζελένσκι που μόλις πέρσι έπαιζε τον ρόλο του προέδρου σε σειρά της Ουκρανικής τηλεόρασης, τώρα είναι έτοιμος να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό, για τα ουκρανικά δεδομένα πρόγραμμά του που περιέχει ικανό αριθμό μεταρρυθμίσεων. Κάποιες από αυτές αναφέρονται σε μια διακήρυξη προθέσεων το κόμμα του με το Ουκρανικό Συμβούλιο Επιχειρήσεων (U.B.C.), «κατά των ολιγαρχιών, των μονοπωλίων, της διαφθοράς στην οικονομία και υπέρ της φιλελευθεροποίησης του φορολογικού συστήματος». Ωστόσο, είναι γνωστές οι σχέσεις του Ζελένσκι με τον πανίσχυρο Ουκρανό επιχειρηματία Ίγκορ Κολομόισκι, ιδιοκτήτη του καναλιού όπου προβαλλόταν η σειρά που έκανε διάσημο τον νέο πρόεδρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του την παραμονή των Ουκρανικών εκλογών, είχε δηλώσει ότι είναι αισιόδοξος ότι παρά τις διαμάχες τους οι δύο χώρες θα έρθουν πιο κοντά το επόμενο διάστημα. Έφτασε ακόμα σε σημείο να πει ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «έχουμε πολλά κοινά, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως πλεονέκτημα κατά την διάρκεια κάποιας μορφής ολοκλήρωσης».

Την ίδια ώρα το Βερολίνο δηλώνει ότι  περιμένει η νέα κυβέρνηση Ζελένσκι να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της, βάζοντας μπροστά το σχέδιο μεταρρυθμίσεων.