Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης κατήγγειλε πως με πραξικοπηματική ενέργεια, 9 από τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρνούνται τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με την ανοχή αν όχι ευθεία στήριξη του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι να οριστεί από το δικαστήριο δοτή διοίκηση, ώστε να «πάρουν» το προεδρείο, με πρόσχημα την κατάσταση πανδημίας του κορονοϊού.

Το προεδρείο και έξι μέλη του ΔΣ κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολυετή ιστορία της Ένωσης, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Σεβαστίδης παρουσίασε έγγραφο του ΕΟΔΥ από το οποίο προκύπτει ότι οι αρχαιρεσίες μπορούν να γίνουν κανονικά με την τήρηση μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, συνάντησε την αντίδραση των 9 μελών του ΔΣ σε αυτό το ενδεχόμενο, τα οποία επέμεναν ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές λόγω κορονοϊού. Γι’ αυτόν το λόγο ο πρόεδρος πρότεινε την εναλλακτική λύση οι εκλογές να γίνουν Ιούλη ή έστω αρχές Σεπτέμβρη. Όμως, και πάλι υπήρξε άρνηση. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωσης εξήγησε στη συνεδρίαση του ΔΣ ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν με «σπαστά» εκλογικά τμήματα που σημαίνει πρακτικά πως για 900 ψηφοφόρους σε 4 εκλογικά τμήματα, προκύπτουν 225 σε κάθε τμήμα, δηλαδή, 15 ψηφοφόροι την ώρα.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρεται στις επικοινωνίες της με το υπουργείο Δικαιοσύνης και στη διάσταση απόψεων σχετικά με τις αρχαιρεσίες στο εσωτερικό της. Μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Εντελώς …συμπτωματικά, την 14.05.2020, ημέρα της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το υπουργείο με ένα εντελώς ακατανόητο σκεπτικό απαντάει με διαφορετικές αιτιολογίες για την παράταση όλων των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων (έχουν ιδιότητα κοινωνικού εταίρου ή είναι συμπράττοντες φορείς Υγείας ή είναι ΝΠΔΔ ή διέπονται από ειδική νομοθεσία), πλην όμως θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος νομοθετικής παρέμβασης για τα ΔΣ των Δικαστικών Ενώσεων, αφού κάτι τέτοιο “θα αποτελούσε προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών” κάνοντας μάλιστα την υπόμνηση ότι “στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων των σωματείων”. Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την αδιάκοπη αυτή συνέχιση της λειτουργίας; Προφανώς η αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο για διορισμό προσωρινής διοίκησης ενός σωματείου. Ακριβώς δηλαδή ό,τι ζήτησαν την ίδια ημέρα της απάντησης του υπουργού τα 9 μέλη του ΔΣ της Ενωσής μας. Για να καταδειχθεί το προσχηματικό της απάντησης αναρωτιόμαστε γιατί δεν παρέπεμψε ο κ. υπουργός και τις διοικήσεις των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων στις “ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων” αλλά προέβη σε νομοθετική ρύθμιση;»

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, «το προεδρείο της Ενωσής μας έχει ένα και μόνο αίτημα: Την άμεση διενέργεια αρχαιρεσιών εντός των καταστατικών πλαισίων, δηλαδή εντός του Ιουνίου. Ωστόσο είχε ήδη διαφανεί από τον Φεβρουάριο η πρόθεση των 9 μελών του ΔΣ να καταστρατηγήσουν το Καταστατικό, να μην ορίσουν ημερομηνία αρχαιρεσιών και να αναλάβουν με πραξικόπημα τη διοίκηση της Ενωσης. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες δεν τηρούσαν ούτε τα προσχήματα και διακήρυτταν στους διαδρόμους των δικαστηρίων της Αθήνας τις προθέσεις τους.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Η Ενωσή μας, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ενωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους βρεθήκαμε τον Απρίλιο αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λήξης ή της επικείμενης ολοκλήρωσης των θητειών των Διοικητικών μας Συμβουλίων, χωρίς στο μεταξύ να μπορούμε να προσφύγουμε σε αρχαιρεσίες λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενόψει της πρόβλεψης του καταστατικού μας για διενέργεια αρχαιρεσιών το Μάιο ή Ιούνιο και της βέβαιης πια αδυναμίας διεξαγωγής εκλογών εντός του Μαΐου, άμεση ήταν η ανάγκη κάλυψης του διαστήματος μέχρι να είναι δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών. Μόνη εφικτή λύση ήταν να ζητήσουμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης την παράταση της θητείας του εκλεγμένου από τους συναδέλφους ΔΣ μας, μέχρι να αρθούν τα μέτρα και να καταστεί δυνατή η διενέργεια αρχαιρεσιών. Αλλωστε, γνωρίζαμε ότι πολλές ανάλογες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με όμοιο τρόπο. Σε αντίθεση, δηλαδή, με εκείνους που επιθυμούν την επ’ αόριστον παραμονή τους στο ΔΣ, για εμάς, που από το Φεβρουάριο ζητάμε την προκήρυξη εκλογών, η επέκταση της θητείας του ΔΣ είχε ορίζοντα τις εκλογές που θα έπρεπε να προκηρύξει το ΔΣ αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμών μετακίνησης.

Εντελώς …συμπτωματικά, την 14.05.2020, ημέρα της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το υπουργείο με ένα εντελώς ακατανόητο σκεπτικό απαντάει με διαφορετικές αιτιολογίες για την παράταση όλων των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων (έχουν ιδιότητα κοινωνικού εταίρου ή είναι συμπράττοντες φορείς Υγείας ή είναι ΝΠΔΔ ή διέπονται από ειδική νομοθεσία), πλην όμως θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος νομοθετικής παρέμβασης για τα ΔΣ των Δικαστικών Ενώσεων, αφού κάτι τέτοιο “θα αποτελούσε προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών” κάνοντας μάλιστα την υπόμνηση ότι “στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων των σωματείων”. Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την αδιάκοπη αυτή συνέχιση της λειτουργίας; Προφανώς η αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο για διορισμό προσωρινής διοίκησης ενός σωματείου. Ακριβώς δηλαδή ό,τι ζήτησαν την ίδια ημέρα της απάντησης του υπουργού τα 9 μέλη του ΔΣ της Ενωσής μας. Για να καταδειχθεί το προσχηματικό της απάντησης αναρωτιόμαστε γιατί δεν παρέπεμψε ο κ. υπουργός και τις διοικήσεις των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων στις “ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων” αλλά προέβη σε νομοθετική ρύθμιση;

Το προεδρείο της Ενωσής μας έχει ένα και μόνο αίτημα:

Την άμεση διενέργεια αρχαιρεσιών εντός των καταστατικών πλαισίων, δηλαδή εντός του Ιουνίου. Ωστόσο είχε ήδη διαφανεί από τον Φεβρουάριο η πρόθεση των 9 μελών του ΔΣ να καταστρατηγήσουν το Καταστατικό, να μην ορίσουν ημερομηνία αρχαιρεσιών και να αναλάβουν με πραξικόπημα τη διοίκηση της Ενωσης. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες δεν τηρούσαν ούτε τα προσχήματα και διακήρυτταν στους διαδρόμους των δικαστηρίων της Αθήνας τις προθέσεις τους. Για να αποτρέψουμε τέτοιες καταχρηστικές μεθοδεύσεις ζητήσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε την παράταση της θητείας της εκλεγμένης διοίκησης της Ενωσης μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, τις οποίες εμποδίζουν τα 9 μέλη του ΔΣ παραβιάζοντας το Καταστατικό. Να μην υλοποιηθεί η μεθόδευση που επιχειρούν με την απόφασή τους να ανατρέψουν το εκλεγμένο προεδρείο της Ενωσης χωρίς εκλογές.

Η προκήρυξη των εκλογών δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια οποιουδήποτε ΔΣ, είναι δέσμια αρμοδιότητά του. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι δεν θα αντιδράσουμε και δεν θα απαντήσουμε στην κατάλυση της εσωτερικής δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη. Οτι θα επιτρέψουμε στους επίδοξους πραξικοπηματίες να ασκούν διοίκηση ενάντια στη βούληση των συναδέλφων τους. Στέλνουμε μήνυμα εντός και εκτός των τειχών ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα κοινοποίησης αυτής της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση της χώρας τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή. Το δικαστικό Σώμα ζητάει άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας!».