Τον υπουργό Εσωτερικών, Λότφι Μπραχέμ, απέπεμψε την Τετάρτη ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Γιούσεφ Σαχέντ, έπειτα από τη βύθιση σκάφους μεταναστών στα ανοικτά της νότιας Τυνησίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
 
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου που ελήφθη στις 2 Ιουνίου στις 22.45, τοπική ώρα (00.45' ώρα Ελλάδας) για ένα αλιευτικό σκάφος που βυθιζόταν στ΄ανοικτά του Κερκενάχ (νότια) με μετανάστες επί του πλοίου».
 
«Μονάδες της ακτοφυλακής στη Σφαξ και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατευθύνθηκαν κοντά στο πλοιάριο που απείχε 5 ναυτικά μίλια από το νησί Κερκενάχ και 16 ναυτικά μίλια από την πόλη Σφαξ», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Στο σκάφος είχαν επιβιβαστεί περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες, με τον αριθμό των νεκρών, μέχρι στιγμής, να ανέρχεται στα 68 άτομα, στην πλειονότητα του Τυνήσιοι, ενώ δεκάδες άτομα αγνοούνται. Σε δημοσίευμα του Al Jazeera, επισημαίνεται ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος όταν διαπίστωσε ότι βυθιζόταν, με σκοπό να διαφύγει από την ακτοφυλακή, ανέφεραν οι επιζώντες του σκάφους.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας απέλυσε τον υπουργό Εσωτερικών λόγω της αποτυχίας του «να σταματήσει το σκάφος και την παράνομη μετανάστευση γενικότερα». Επιπλέον, την Τετάρτη ο Γ. Σαχέντ απέπεμψε και 10 αξιωματούχους ασφαλείας για το ίδιο γεγονός.
 
Ήταν το πιο φονικό ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο από τις 2 Φεβρουαρίου, όταν 90 άνθρωποι στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, πνίγηκαν ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.