Το βράδυ της Τρίτης τα μέλη του ΟΗΕ κλήθηκαν να ψηφίσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας  για το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη ως χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

 
Μόσχα και Δαμασκός διαψεύδουν τη χρήση χημικών όπλων, ενώ η Ρωσία χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα στοιχεία του αμερικανικού σχεδίου, το οποίο καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωμάτες, η Ρωσία είναι πιθανό να ασκήσει βέτο στο εν λόγω σχέδιο. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
 

Μέρκελ: Ξεκάθαρες οι αποδείξεις για χρήση χημικών

 
Από μεριάς της η Γερμανία έκανε λόγο για ξεκάθαρες αποδείξεις για τη φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, στη Συρία.
 
«Πιστεύω ότι οι αποδείξεις ότι έγινε χρήση χημικών όπλων είναι ξεκάθαρες και εμφανέστατες. Κατά την άποψή μου, αυτό θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί εκ νέου, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι θα αλλάξει την εκτίμησή μας για το ζήτημα», τόνισε η σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, η Άνγκελα Μέρκελ.
 
Επίσημη πρόσκληση απηύθυνε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) το συριακό καθεστώς ώστε να διεξαχθεί έρευνα για τη φερόμενη χημική επίθεση.
 
«Η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον οργανισμό», υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το πρακτορείο Sana.
 

Σ. Αραβία: Οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν

 
Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι βρίσκονται πίσω από τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία το Σάββατο,  στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, ζητά η Σαουδική Αραβία. «Η θέση μας είναι ότι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ Τζουμπέιρ.
 
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το τι στάση θα κρατήσει η Σ. Αραβία σε ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση, ο υπουργός είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.