X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα Κατσανέβα κατά της Wikipedia

Την απόλυτα φυσιολογική απόφαση να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Θεόδωρος Κατσανέβας εναντίον διαχειριστή της Wikipedia πήρε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αφού πρώτα όμως είχε εγκρίνει τα προσωρινά μέτρα.
|

Στην 14σέλιδη απόφαση περιγράφονται όχι μόνο οι λόγοι για τους οποίους το δικαστήριο έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί προσβολής της προσωπικότητας του Κατσανέβα αλλά και η ίδια η λειτουργία της Wikepedia, που ο πρόεδρος του «κόμματος της Δραχμής» αδυνατούσε να κατανοήσει. Ακόμα περισσότερο δε στις πρώτες σελίδες της απόφασης γίνεται ειδική μνεία συνολικότερα στην ελευθερία του Τύπου μέσω των blogs και των aggregators.

Θυμίζουμε ότι ο Θεόδωρος Κατσανέβας είχε απαιτήσει από συγκεκριμένο διαχειριστή (ποτέ δεν αποκαλύφθηκε πως απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία του) να διαγράψει την απόλυτα εμπεριστατωμένη αναφορά στο λήμμα της Wikipedia σχετικά με τον χαρακτηρισμό «όνειδος για την οικογένεια» που του είχε απευθύνει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου στην πρώτη του διαθήκη.

Έτσι μία ημέρα πριν την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Κατσανέβας κατάφερε να γίνει γνωστό και στους νέους κάτι που γνώριζαν οι παλιοί και με αυτό τον περίεργο τρόπο να ενισχύσει την εγκυκλοπαιδική γνώση που προσφέρει η Wikipedia.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Πρωτοδικείο κατά την εκδίκαση των προσωρινών μέτρων είχε δεχτεί τους ισχυρισμούς του πολιτικού άνδρα και είχε διατάξει τον διαχειριστή να διαγράψει την συγκεκριμένη αναφορά, προσφέροντας έτσι και ένα παράδειγμα της ανούσιας αυτής εντολής, αφού κάθε φορά που ο διαχειριστής διέγραφε την αναφορά κάποιος άλλος από την κοινότητα της Wikipedia (που είναι ελεύθερη ακόμα και χωρίς σύνδεση) επανάφερε την συγκεκριμένη φράση.

Το δικαστήριο έκρινε λοιπόν με καθυστέρηση ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δεν χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας από την επίδικη καταχώρηση, η οποία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δεν είναι παράνομη. Επομένως πρέπει η υπό κρίση αίτηση να απορριφθεί ως κατ’ ουσίαν αβάσιμη, ειδικώς δε ως προς την πρώτη των καθών και για το λόγο ότι ως πάροχος δεν είχε την δυνατότητα να ελέγξει άρα και να επέμβει στο περιεχόμενο των καταχωρήσεων».

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας καλείτε τώρα να καλύψει και τη δικαστική δαπάνη του διαχειριστή της Wikipedia, το κόστος εκπροσώπησης της οποίας είχε αναλάβει το ίδιο το ίδρυμα της Wikipedia.

Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση:


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις