Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, την Τετάρτη δικαστήριο του Μιζούρι απέρριψε την ένσταση της Johnson & Johnson, η οποία είχε ζητήσει να ακυρωθεί δικαστική απόφαση που προέβλεπε πρόστιμο 4,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρία λόγω καρκίνου που προκάλεσε σε 22 γυναίκες το γνωστό ταλκ της εταιρείας.

Τον Ιούλιο, σε δίκη που κράτησε έξι εβδομάδες, δικαστήριο του Μιζούρι επιδίκασε στην αρχή 550 εκατομμύρια και στη συνέχεια πρόσθεσε 4,1 δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Από τις 22 γυναίκες που είχαν στραφεί νομικά κατά της εταιρίας, οι έξι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο των ωοθηκών.

Οι γυναίκες και οι οικογένειές τους υποστήριξαν ότι προσβλήθηκαν από καρκίνο των ωοθηκών αφού χρησιμοποίησαν το παιδικό ταλκ της εταιρείας και άλλα προϊόντα με ταλκ για δεκαετίες. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι η εταιρεία γνώριζε πως το ταλκ ήταν μολυσμένο με αμίαντο από τη δεκαετία του 1970 αλλά δεν ενημέρωσαν το κοινό για τους κινδύνους.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστέρηση και πιστοποιεί αυτή την απόφαση ως οριστική». Ένας εκ των δικηγόρων των γυναικών, ο Μαρκ Λάνιερ, εξέφρασε την ικανοποίηση του και κάλεσε την εταιρία να υιοθετήσει μια πιο υπεύθυνη στάση για το μέλλον. «Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα αναγκάσει την Johnson & Johnson να αναλάβει υπεύθυνη και αποτελεσματική δράση για να αναγνωρίσει τους εγγενείς κινδύνους από τη χρήση του ταλκ και άλλων παρόμοιων προϊόντων.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Άλεξ Γκόρσκυ, που είχε δηλώσει μετά τη δίκη του Ιουλίου πως η απόφαση ήταν «θεμελιωδώς άδικη» , υπογράμμισε ότι θα κυνηγήσουν την υπόθεση με όλα τα ένδικα μέσα. Την ίδια στιγμή η εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με 10.600 υποθέσεις σε όλη την Αμερική.