Οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016. 
Από την πλευρά της, η Άγκυρα ζητούσε την παράδοση των αξιωματικών υποστηρίζοντας ότι εκκρεμεί σε βάρος τους εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να δικαστούν στην Τουρκία.
 
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τα εξής αδικήματα: απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.
 
Όπως τόνισε η εισαγγελέας, δεν γίνεται κάποια επίκληση νέων στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία, ώστε να έχουν μία δίκαιη δίκη. Όσο για τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η ίδια υποστήριξε πως δεν προσδιορίζεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, ούτε ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής.  
 
Λίγο νωρίτερα, ο συνήγορος των οκτώ στρατιωτικών και καθηγητής ποινικού δικαίου, Χρήστος Μυλωνόπουλος, είχε παρουσιάσει στοιχεία για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις βίαιες διώξεις 4.500 δικαστικών, 150.000 δημοσίων υπαλλήλων και 5.000 πανεπιστημιακών. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης, υπογράμμισε ο καθηγητής που υπενθύμισε ότι με διάταγμα του περασμένου Δεκεμβρίου, κάθε Τούρκος πολίτης έχει δυνατότητα να απειλήσει, να επιτεθεί η ακόμα και να σκοτώσει κάποιον, αν θεωρεί ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατική δράση. «Κινδυνεύουν όχι μόνον να μην έχουν δίκαιη δίκη αλλά να υποστούν βιαιότητες από κάθε πολίτη, τους πετούν με άλλα λόγια στα σκυλιά».

Ενδεικτικό είναι πως η πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα, είπε από έδρας πως οι εκζητούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουκρία – αντίθετα, το τουρκικό κράτος οφείλει να αποδείξει πράγματα που έχουν ήδη κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι βίντεο που φέρεται να απεικονίζει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είδε το φως της δημοσιότητας, μέσω του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνωσιότητα του.