Ο άντρας ζει στο ΗΒ τα τελευταία εφτά χρόνια και δήλωσε ότι αντιμετωπίζει απειλές θανάτου από μέλη της οικογένειας και της κοινότητάς του στο Πακιστάν μετά την ένταξή του στην βρετανική ζωή, τη δημιουργία επαγγελματικής σχέσης με έναν μη Μουσουλμάνο και την άρνησή του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συντηρητικού Ισλάμ.
 
Όπως αναφέρει η Guardian, σε επιστολή που έπεσε στα χέρια της αναφερόταν «όταν πληροφορηθήκατε από τον υπεύθυνο της συνέντευξης ότι αναφερόταν στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, απαντήσατε: ‘’Ναι, το θέμα είναι πως η φαρμακευτική μου αγωγή είναι τόσο δυνατή, που συχνά ξεχνάω τέτοια πράγματα’’», εξηγώντας γιατί δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τους Έλληνες φιλόσοφους.
 
Η απάντηση του υπουργείο Εσωτερικών ήταν πως η γνώση του άντρα για τον ανθρωπισμό είναι «υποτυπώδης στην καλύτερη περίπτωση και όχι του επιπέδου που θα περίμενε κανείς από έναν αυθεντικό οπαδό του ανθρωπισμού». 
 
Μετά από συνέντευξη με αξιωματούχους μετανάστευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως «δεν ήταν σε θέση να παράσχει ούτε μία σωστή πληροφορία όσον αφορά στην κύρια πλευρά της αξίωσής του, δηλαδή πως ήταν ανθρωπιστής».