«Όσον αφορά στους έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: “Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας”. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην τουρκική τηλεόραση, συνδέοντας άμεσα μεταξύ τους τα δύο ζητήματα.
 
«Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή» συμπλήρωσε, αποκαλύπτοντας ακολούθως τη συζήτηση που είχε για το ζήτημα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντηση στη Βάρνα στα τέλη Μαρτίου.
 
Ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι έθεσε ζήτημα ανταλλαγής κατά τη συνάντηση της 26ης Μαρτίου, με τους Ευρωπαίους να διαμηνύουν πως ζητούν συνάντηση την απελευθέρωση των δύο ως το ορθόδοξο Πάσχα, χωρίς αποτέλεσμα.
 
«Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να “σβήσουμε” αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα» πρόσθεσε ο Ερντογάν.
 

«Άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς συμψηφισμούς»

 
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με το πρωθυπουργικό γραφείο να ζητά την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς συμψηφισμό της υπόθεσης με αυτήν των Τούρκων αξιωματικών και επιστρέφοντας την πρόταση ως «απαράδεκτη».
 
«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
 
«Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτες και απορριπτέες. Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις» συμπληρώνεται στην πρωθυπουργική ανακοίνωση.
 

Παυλόπουλος: Αδιανόητες οι δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής

 
Εκτός από την αντίδραση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σφόδρα αντίθετος με τις δηλώσεις Ερντογάν εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα», απορρίπτοντας τα σενάρια ανταλλαγής των 8 στρατιωτικών με τους Έλληνες που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.
 
«Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν. Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε, υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα ζήτησαν άσυλο και με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους εδόθη άσυλο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.