Ερώτηση με αφορμή την παγκόσμια ημέρας Υγείας και τα αιτήματα των υγειονομικών της χώρας για μία «σοβαρή παρέμβαση, μόνιμη, σταθερή και σε βάθος χρόνου» στο σύστημα Υγείας δέχθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξαντλώντας την απάντησή του σε ευχολόγια και στην περιγραφή της κατάστασης, καθώς και απαρρίθμιση των όσων έχει μέχρι σήμερα κάνει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας ουσιαστικά περαιτέρω παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η Ντάνι Βέργου από την Εφημερίδα των Συντακτών, ρώτησε τον υφυπουργό:

«Χθες παγκόσμια ημέρα υγείας, υπήρξε ένα αίτημα από όλο τον υγειονομικό κόσμο της χώρας για ενίσχυση του συστήματος υγείας. Έχοντας πάρει και το μάθημα από την πανδημία, τη συνειδητοποίηση της αξίας του δημόσιου συστήματος υγείας, συμφωνείτε με την άποψη ότι είναι τώρα ευκαιρία να γίνει μία σοβαρή παρέμβαση, μόνιμη, σταθερή και σε βάθος χρόνου στο σύστημα υγείας; Μία παρέμβαση που θα προβλέπει μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, άνοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ και σταθερή ανάπτυξη νέων, ενίσχυση των δημοσίων εργαστηρίων και στήριξη της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;».

Η απάντηση του Β. Κοντοζαμάνη, κινήθηκε αρχικά σε μία περιγραφή της σημερινής κατάστασης, αθροίζοντας τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος για εμάς» και πως «μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας τα έχει πάει καλά», για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «όλη αυτή η κρίση μας δίνει και την εμπειρία και τα εργαλεία, προκειμένου να φτιάξουμε το σύστημα υγείας το οποίο θέλουμε να έχουμε».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο υφυπουργός, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «το δικό μας σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών», σημειώνοντας πως τα σύγχρονα συστήματα κρίνονται με βάση την ανταποκρισιμότητα.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του υφυπουργού Υγείας:

Οι υπηρεσίες που παρέχει ένα σύστημα υγείας έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό τον σκοπό υπηρετούμε, είναι καθήκον μας θα έλεγα, και το καθήκον αυτό το υπηρετούμε με επιτυχία. Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος για εμάς. Ειδικά και στην περίπτωση του κορονοϊού, να επαναλάβω για μία ακόμα φορά, ότι κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει, ούτε πρόκειται να πληρώσει στο μέλλον για υπηρεσία που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Εμείς που ασχολούμαστε με τα συστήματα υγείας, με την πολιτική και τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας, συνηθίζαμε παλιά να μετράμε τη δυναμικότητα ενός συστήματος υγείας με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεων, πόσα νοσοκομεία έχουμε και τον αριθμό των κλινών. Τα σύγχρονα συστήματα υγείας έχουν δείκτες μέτρησης απόδοσής τους που βασίζονται στην ανταποκρισιμότητα του συστήματος, δηλαδή κατά πόσο ένα σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών. Και το δικό μας σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, και αυτό καταδεικνύεται καθημερινά στην περίπτωση του κορονοϊού.

Επιτρέψτε μου να πω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε ως χώρα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, καλύψαμε ελλείψεις, προσφέραμε νέες υπηρεσίες, ανοίξαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, και αυτό, φέραμε και φέρνουμε καινούριο εξοπλισμό, στελεχώνουμε το σύστημα υγείας με το απαραίτητο προσωπικό… και επιτρέψτε μου να πω ότι όλα αυτά δημιουργούν μία παρακαταθήκη για το μέλλον… Διότι, μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας τα έχει πάει καλά, αλλά μετά την κρίση του κορονοϊού έχουμε το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί, και… δημιουργούμε αυτή την παρακαταθήκη και είμαι βέβαιος ότι μετά την κρίση θα έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο σύστημα υγείας

Συνηθίζαμε να βλέπουμε παλιά στους τίτλους των εφημερίδων και των ΜΜΕ πόσοι συνάνθρωποι μας περιμένουν για μία μονάδα, για μία κλίνη σε ΜΕΘ, κυρίως κατά την περίοδο της γρίπης τον χειμώνα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτά θα είναι παρελθόν. Το σύστημα υγείας θα είναι σαφώς καλύτερο την επόμενη ημέρα, και όλα αυτά τα οποία αναφέρει η δημοσιογράφος, και τα έχουμε βάλει μπροστά και τα υλοποιούμε.

Η χώρα μας επίσης, αυτή την περίοδο στον τομέα της υγείας έχει κάνει ένα ψηφιακό άλμα. Δράσεις τις οποίες τις σχεδιάζαμε μέσα στον χρόνο να τις υλοποιήσουμε, τις έχουμε υλοποιήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα η άυλη συνταγογράφηση. Και όλα αυτά είναι προς όφελος των συμπολιτών μας, δεν επιφέρουνε κανένα κόστος και τον εξυπηρετούνε στην καθημερινή του επαφή με το σύστημα υγείας. Όλα αυτά λοιπόν, όλη αυτή η κρίση μας δίνει και την εμπειρία και τα εργαλεία, προκειμένου να φτιάξουμε το σύστημα υγείας το οποίο θέλουμε να έχουμε.