των Γεράσιμου Λιβιτσάνου και Κώστα Εφήμερου 

«Θα εγκριθεί από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του υποψήφιου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, Λάμπή Ταγματάρχη;» Το ερώτημα που -έγκαιρα-  έθεσε το ThePressProject στο «τραπέζι» της ειδησεογραφίας, παραμένει.

Μόνο που απ' ότι μαθαίνουμε θα απαντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα οριστεί η συνεδρίαση της επιτροπής, μετά από έγγραφο αίτημα που απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Σε αυτό ζητά την αναβολή της συνεδρίασης που είχε οριστεί για αύριο Πέμπτη 21/5 επικαλούμενος τις υποχρεώσεις του λόγω της συμμετοχής του στην ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στην Διάσκεψη Κορυφής της Ρίγας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
Όσα περιγράφονται παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά την κατάληξη μίας ημέρας ιδιαίτερης έντασης, όπου οι «γραμμές» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Βουλής, «κοκκίνησαν». Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να «χαλαρώσουν» τα πράγματα και να αναβληθούν τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει για την ερχόμενη εβδομάδα. Η ένταση -που χαρακτηρίζει συνολικά την κυβέρνηση αυτές τις μέρες της διαπραγμάτευσης- αφορά κατά κύριο λόγο την υπόθεση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, ενισχύεται όμως και από την στάση που τηρεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία φροντίζει να οριοθετείται απέναντι στην αντίληψη που θέλει τον θεσμό της προεδρίας της Βουλής, ιδιαίτερα προσαρμόσιμο στις ανάγκες ευελιξίας της εκτελεστικής εξουσίας.

Στην βάση αυτή το απόγευμα (Τετάρτη 20/5) υπήρξαν διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης από την πλευρά του Μαξίμου που επέκριναν την στάση της προέδρου της Βουλής, κάνοντας λόγο μάλιστα για «βαρίδι» στην λειτουργία της κυβέρνησης. Οι ίδιες διαρροές όμως διαψεύστηκαν λίγες ώρες αργότερα, έργο στο οποίο επιδόθηκε ολόκληρο το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. 
 
Σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, έχει χαρακτηρίσει «συμβουλευτική» την άποψη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όσον αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την νέα διοίκηση του οργανισμού, αποδείχθηκε ότι τελικά αποδίδει στην έγκριση της, ιδιαίτερη σημασία. Για τον λόγο αυτό φέρεται να ζήτησε αρχικά την μετάθεση της συνεδρίασης της επιτροπής μία ώρα νωρίτερα και τον καθορισμό ορισμένου χρόνου συνεδρίασης, πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης επιχειρήθηκε η διασφάλιση της έγκρισης του Λάμπη Ταγματάρχη, από την κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής (Επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένας των ΑΝΕΛ) πράγμα το οποίο δεν επιτεύχθηκε.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος  -όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο ThePressProject.gr- προτίμησε να ζητήσει ό ίδιος την αντικατάστασή του, προκειμένου να μην επιφέρει καταψηφίζοντας δυσκολίες στην κυβέρνηση. Όμως ακόμη και έτσι εκτιμήθηκε ως αμφίβολη από την κυβέρνηση η ύπαρξη πλειοψηφίας καθότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. Να σημειώσουμε ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετέχουν οι βουλευτές Ραχήλ Μακρή, Αλέξης Μητρόπουλος, Θανάσης Πετράκος, Βασίλης Τσίρκας, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Φίλης, Χαρίλαος Τζαμακλής και η Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Νίκος Μαυραγάνης από τους ΑΝΕΛ. Ανοιχτό εντωμεταξύ μένει το αν κατά την συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες για το κάθε προτεινόμενο μέλος της διοίκησης της ΕΡΤ ξεχωριστά ή αν θα γίνει μία ενιαία ψηφοφορία.
 
Η υπόθεση της ΕΡΤ συνδέθηκε και με την τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου -παρούσας της Ζωής Κωνσταντοπούλου- τέθηκε θέμα αξιοποίησης των αποθεματικών της Βουλής για  τις ανάγκες ρευστότητας της χώρας. Όπως έχει δηλώσει δημόσια για το θέμα η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής, έλαβε σχετική επιστολή για το θέμα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα την περασμένη Παρασκευή την οποία επισήμανε ότι «θα εξετάσει». Το θέμα πάντως -σύμφωνα με πληροφορίες του TPP- βρίσκεται υπο συζήτηση και δεν έχει προκαλέσει υψηλούς τόνους ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι επισκέπτες του TPP θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αναλυτικά τα πάντα για την υπόθεση την Δευτέρα στις 9 το βράδυ αφού ο Νίκος Παππάς θα είναι προσκεκλημένος της τηλεόρασης του ThePressProject