Μετά την δολοφονία 58 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό χιλιάδων ακόμα από τους ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να τηρήσει λογική ίσων αποστάσεων, αναφέροντας ότι «οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα».

Παράλληλα, ζήτησε από τους  Παλαιστίνιους διαδηλωτές να διασφαλίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων, χωρίς να καταδικάσει την ισραηλινή κυβέρνηση. «Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».

Καταδικάζει την επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει αποστάσεις από τη λογική των ίσων αποστάσεων του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός εναντίον των Παλαιστίνιων.

«Η δολοφονική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ισραηλινός στρατός κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ενόψει της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλεί αποτροπιασμό. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος καλούνται να αναλάβουν άμεσα διεθνή πρωτοβουλία ειρήνευσης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και ειρηνική συνύπαρξη των 2 κρατών.  Η ειρήνευση και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δρόμος για την αρμονική συνύπαρξη των λαών της Μέσης Ανατολής»

Η Καββαδία καταδικάζει την ανακοίνωση

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας «δολοφονική επίθεση». Έκανε λόγο για «πραγματική σφαγή» και επικρίνοντας τη λογική των ίσων αποστάσεων τόνισε ότι «η καταδίκη δεν μπορεί να είναι με “ναι μεν αλλά” ιδίως από μια χώρα σαν την Ελλάδα».

Στη συνέχεια ανήρτησε μήνυμα στον λογαριασμό της στο Facebook, καταδικάζοντας τις προτροπές περί αυτοσυγκράτησης.

Ψήφισμα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά με ψήφισμα να καταδικαστούν οι δολοφονίες Παλαιστίνιων από τον στρατό του Ισραήλ. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Φωτεινή Βάκη, κάλεσε τη Βουλή να υιοθετήσει στο σύνολό της το ψήφισμα καταδίκης του αιματοκυλίσματος στην Παλαιστίνη.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το ψήφισμα:

«Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση του στρατού του ισραηλινού κράτους κατά διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η διεθνής κοινότητα, είδε με φρίκη και αποτροπιασμό τη χτεσινή ημέρα, που έχει γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και θα επιδεινώσει την σταθερότητα στην περιοχή.

Ασφαλώς χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ»