«Όταν η Αούνγκ Σαν Σου Κι έλαβε το βραβείο Freedom of the City το 1997 ήταν επειδή ενσάρκωνε τις αξίες της ανεκτικότητας και του διεθνισμού, που εκπροσωπεί η Οξφόρδη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Σήμερα λάβαμε την άνευ προηγουμένου απόφαση να αποσύρουμε την ανώτατη τιμή που μπορεί να απονείμει πόλη εξαιτίας της καταπίεσης της μειονότητας των Ροχίνγκια», πρόσθετε η ανακοίνωση, που εκδόθηκε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Οξφόρδης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποφάσισε να κατεβάσει από τους τοίχους του το πορτρέτο της Σου Κι, πρώην σπουδάστριάς του. Η βραβευμένη με Νόμπελ ηγέτιδα της Μιανμάρ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την αδράνεια που επιδεικνύει μπροστά στις διώξεις που υφίστανται οι Ροχίνγκια από τον στρατό της χώρας.

Περίπου 900.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας της Μιανμάρ έχουν καταφύγει στο νότιο Μπανγκλαντές, στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου. Από αυτούς περίπου 620.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τα τέλη Αυγούστου έπειτα από μια επιχείρηση του στρατού.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση για τους φόνους, τις δολοφονίες και τα άλλα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των Ροχίνγκια, δήλωσαν πηγές από τον οργανισμό.

*Διαβάστε το παλαιότερο άρθρο του ThePressProject: Στη γη των ζωντανών νεκρών: Ένα οδοιπορικό στα μουσουλμανικά χωριά της Δυτικής Μιανμάρ