Προ ημερών ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη στο TPP έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου σε οργανισμό – πρώην ΜΚΟ.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι με φωτογραφική διάταξη του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στο νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τις λαϊκές, η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο για τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου, από την πρώην ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη, που έχει μετατρέψει σε διεθνή οργανισμό.

Το ρεπορτάζ του TPP έφτασε τελικώς στη Βουλή, και προκάλεσε έντονη συζήτηση. Τελικώς, η κυβέρνηση ζυγίζοντας τις αντιδράσεις, απέσυρε την τροπολογία, που είχε κατατεθεί σε άσχετο νομοσχέδιο, εντούτοις, παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, άνοιε την πόρτα για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου.

Παραθέτουμε την παρέμβαση της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛΛ, Σταυρούλας Ξουλίδου.

Η κα Ξουλίδου αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη διάταξη ήταν φωτογραφική και αφορούσε τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου», μια πρώην ΜΚΟ με αμαρτωλό παρελθόν που κατασπατάλησε εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει μετατραπεί σε Διεθνή Οργανισμό.

Το υπουργείο Παιδείας δεν τόλμησε να καταθέσει στη Βουλή -όπως απαίτησε η κα Ξουλίδου- τον πλήρη κατάλογο των Πανεπιστημίων των Διεθνών Οργανισμών, στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, και  προτίμησε να αποσύρει την τροπολογία για να γλυτώσει την κατακραυγή

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 
Για την προχειρότητα, την ακαταλληλότητα και την τεράστια καθυστέρηση, με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει θέματα αρμοδιότητάς του, έχω ήδη αναφερθεί στην προηγούμενη τοποθέτηση που έκανα στη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 2 Μαΐου.

Μέχρι τώρα όποιος παρακολουθεί τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μπορεί χαρακτηριστικά να πει πως είναι μία λασκαρίστικη παρεμβατικότητα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο ίδιος ο θεματοφύλακας της Παιδείας των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας, θυσιάζει αλόγιστα την Παιδεία στο πλαίσιο της υποταγής στις μνημονιακές επιταγές.
 
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαπιστώνουμε τώρα ότι η δράση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι μόνο ανεύθυνη και ακατάλληλη, αλλά είναι και ύπουλη και ιδιοτελής και εγκληματική.

Και εξηγούμαι αμέσως. Στην «ντροπολογία» -και μην με διορθώσετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι «ντροπολογία της ντροπής»- που κατατίθεται και συγκεκριμένα στο άρθρο 7 παρ. 2, αναφέρεται ότι οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι κυβερνητικές προθέσεις είναι ξεκάθαρες. Το Υπουργείο δεν προασπίζεται ως οφείλει την παιδεία, δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, δεν το απασχολεί το παρόν και το μέλλον των ελληνοπαίδων. Ο Υπουργός Παιδείας συμβάλλει στη διαιώνιση του συστήματος διαπλοκής και ικανοποίησης συμφερόντων των «ημετέρων».

Ας μας δώσει εξηγήσεις ο κύριος Υπουργός -όταν δεήσει να έρθει στο Κοινοβούλιο!- ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν διεθνή οργανισμό στην Ελλάδα και μάλιστα προσφέρουν τίτλους σπουδών οι οποίοι, μέσω αυτής της τροπολογίας, θα γίνουν ισότιμοι με αυτούς των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η εν λόγω ρύθμιση;
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά τον ν. 3774/2009, το ΦΕΚ 121Α, με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Πρόκειται για το πελατολόγιο της διαπλοκής, των ιδιοτελών συμφερόντων, της διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Σταυρούλα Ξουλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Καταθέτω επίσης –για συντομία του χρόνου, αλλιώς θα ήθελα πολύ να διαβάσω κάποια κομμάτια- δημοσίευμα από τον ιστότοπο the press project.gr [σσ.: η υπογράμιση του TPP], στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου οργανισμού, πρώην ΜΚΟ, προς ενημέρωση των συναδέλφων.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Σταυρούλα Ξουλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως ευνοημένη ΜΚΟ η οποία, με τις ευλογίες των διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια ευρώ για έργα, όπως η νομική μεταρρύθμιση στο Ιράν, η νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν, η καταπολέμηση της διαφθοράς στο Λίβανο, η επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας κ.ο.κ.. Εν συνεχεία μεταλλάχθηκε σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου που παρέχει τίτλους σπουδών ανωτάτης εκπαίδευσης με προκλητικούς όρους και θέλγητρα.

Μάλιστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όποιος πληκτρολογήσει την ιστοσελίδα του συγκεκριμένου Οργανισμού θα βρει τη δυνατότητα που προσφέρει το ίδρυμα για απόκτηση εντατικού μεταπτυχιακού ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου, σε μόλις έξι εβδομάδες, έναντι 1.900 ευρώ. Και όλα αυτά συνδυάζοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, τον ελληνικό ήλιο και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Έτσι ακριβώς διαφημίζεται το εν λόγω πανεπιστήμιο όπου υπάρχουν υπερπολυτελείς κτηριακές εγκαταστάσεις του εν λόγω Οργανισμού.
Μάλλον, κύριοι -που λείπετε, αλλά θα τα ακούσετε!- έχετε μπερδέψει τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Τουρισμού. Μετατρέψατε την εκπαίδευση σε τουριστικό προϊόν. Έτσι εξηγείται η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα ζοφερά προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης.

Για να έρθω όμως στο προκείμενο, η συγκεκριμένη τροπολογία νομιμοποιεί με έμμεσο και υπόγειο τρόπο και αδιαφανείς διαδικασίες την έλευση της ανώτατης ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η δολοπλόκα πολιτική σας, η πολιτική του συμφέροντος και ο λαϊκισμός σας θα συμπαρασύρουν στο πέρασμά τους και την εκπαίδευση, ένα αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και το οποίο είναι απαραίτητο εχέγγυο για την πνευματική και κοινωνική μας πορεία.

Ειλικρινά, μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρω λόγια που να περιγράφουν τη σημερινή «ντροπιαστική» τροπολογία που ζητάτε να ψηφίσουμε. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι δεν έχετε ούτε πολιτικές, αλλά κυρίως δεν έχετε ηθικές αξίες.

Θυσιάζετε την εκπαίδευση στο βωμό των δικών σας συμφερόντων, αλλά και στο βωμό των όσων σας στηρίζουν και επιζητάτε, με τις εν μία νυκτί τροπολογίες, την ικανοποίησή τους. Ισοπεδώνετε και το τελευταίο ζωντανό κύτταρο της παιδείας. Γίνεστε δήμιοι του εκπαιδευτικού συστήματος.


(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Πριν προχωρήσουμε στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να καταθέσει στη Βουλή τον πλήρη κατάλογο όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα και οι οποίοι εκδίδουν τίτλους σπουδών ανωτάτης εκπαίδευσης, ώστε να μην υπάρχει κανένα κρυφό σημείο.
Απαντήστε ξεκάθαρα, κύριοι. Είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου ένας τέτοιος οργανισμός, για τα μεταπτυχιακά του οποίου δεν θα χρειάζεται, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, αναγνώριση τίτλου σπουδών;
 
Γιατί, αν ισχύει αυτό, φαίνεται ότι επιμελώς αποφύγατε να αναφέρετε το μοναδικό αντίστοιχο διεθνή οργανισμό με έδρα την Αθήνα στην αιτιολογική έκθεση όπου παραθέτετε αντίστοιχα παραδείγματα πανεπιστημίων διεθνών οργανισμών.
Προσπαθείτε εν κρυπτώ να περάσετε μία διάταξη που καμμία σχέση δεν έχει ούτε με την εκπαίδευση ούτε με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς.
Φαίνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση έχει ως σκοπό να ξεπεραστεί με έμμεσο τρόπο ο σκόπελος της αντισυνταγματικότητας της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και βρήκατε τον «δούρειο ίππο».
Εμείς φυσικά θα καταψηφίσουμε την τροπολογία και ζητούμε την άμεση απόσυρσή της.