Ο Νίκος Ρωμανός με βάση την έως τώρα ισχύουσα  ρύθμιση του Αθανασίου εξαιρείται της άδειας επειδή διώκεται με τον τρομονόμο. Ωστόσο, στη φυλακή είναι καταδικασμένος για ληστεία, όχι για τρομοκρατία, και εκκρεμμούν εις βάρος του δύο δικαστήρια.


Το περιβάλλον Ρωμανού έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η δυνατότητα φοίτησης με βραχιολάκι τούς βρίσκει σύμφωνους.

Με βάση ιατρικές πληροφορίες μας, η υγεία του Νίκου Ρωμανού είναι σε δραματικό σημείο. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, αλλά κάθε ώρα χειροτερεύει πολύ τα πράγματα.

Ο Νίκος Ρωμανός προτίθεται από την Τετάρτη να ξεκινήσει και απεργία δίψας.


Στις 20:30 την Τρίτη εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα καθώς συζητούνταν η επίμαχη τροπολογία.

Στην συγκέντρωση παρίσταται και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος κάλεσε σε συγκέντρωση στο Γεννηματάς.

Στην συγκέντρωση παρίσταται και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων.

Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο.


Ανένδοτο το Μαξίμου, δεν δέχθηκε καμία τροπολογία, ούτε και τους ΠΑΣΟΚ. Απεγνωσμένες εκκλήσεις στη Βουλή ο Αθανασίου να τοποθετηθεί σαφώς.


Την απόφαση του απεργού πεινάς Νίκου Ρωμανού να αρχίσει και απεργία διψάς από το πρωί της Τετάρτης έκανε γνωστό απόψε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης.

 
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, ο 21χρονος κρατούμενος, ο οποίος πραγματοποιεί εδώ και 30 ημέρες απεργία πείνας,  αντιδρά στη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, τον οποίο κατηγορεί πως για λόγους σκοπιμοτήτων δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του έχουν προταθεί για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους και το αίτημά του παραμένει ανικανοποίητο.

«Βελτιωτικές προτάσεις»

Βελτιωτικές αλλαγές στην τροπολογία για την υπόθεση Νίκου Ρωμανού δεσμεύτηκε να καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
 
Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, που θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους να παρακολουθούν εξ αποστάσεως μαθήματα.
Η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης είχε δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ την επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεση ρητή νομοθετική λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είχε επισημάνει και το ΠΑΣΟΚ.
 
Βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων έκαναν έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε παρερμηνεία και να διασφαλίζει ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.
 
Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι κατατέθηκαν πέντε παρεμφερείς τροπολογίες και προτάσεις με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού.

Κόντρα και στο ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη και κάτω από έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή, με επίκεντρο την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 μμ, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζεται ξεκάθαρα ότι το μέτρο για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων αφορά την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και το ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει άμεση λύση .

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε βελτιωτική αλλαγή που θα προβλέπει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για την ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι σε όλους τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής που είναι στη φυλακή.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Αναμένουμε πάρα πολύ σύντομα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος και πρόσθεσε:

«Ας παραχωρήσουμε στον υπουργό το χρόνο που χρειάζεται για να καταθέσει αυτό που έχουμε ανάγκη ώστε να λυθεί η κατάσταση που αδίκως έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η αδιαλλαξία του οδηγεί ένα νεαρό στο θάνατο και ζητούν να δοθεί άμεση, σαφέστατη νομοθετική λύση.

«Μην παίζεται το ρόλο του πόντιου πιλάτου. Αύριο μάθαμε ότι ο Νίκος Ρωμανός ξεκινά και απεργία δίψας. Πρέπει να βαρύνει η κρίση υπέρ της ζωής», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει σε άμεση λύση.

«Αύριο πάμε σε εκλογές. Μπορούμε να πάμε κουβαλώντας κάσες νεκρών;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Την ανάγκη να επικρατήσει νηφάλια και ψύχραιμη λύση που θα δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο ενός νέου ανθρώπου, τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

«'Αμεσα, τώρα πρέπει να λυθεί το θέμα, διαφορετικά η κυβέρνηση παίρνει ακέρια την ευθύνη σε ότι αφορά τη ζωή του Νίκου Ρωμανού και τις συνέπειες», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Κάθε ένας που θα κάνει απεργία πείνας θα αλλάζουμε το νόμο;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εκμετάλλευσης της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού.
 

Η υγεία του Νίκου Ρωμανού


«Η ζωή του κρέμεται πια από μία κλωστή», δήλωσε ο καρδιολόγος Γ. Βήχας στo efsyn.gr και την Ντίνα Δασκαλοπούλου. Και συμπληρώνει: «Ο οργανισμός του είναι πολύ καταβεβλημένος και αφυδατωμένος. Η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν συνεχιστεί, θα υπάρχει έκπτωση της λειτουργίας των οργάνων και κινδυνεύει άμεσα από πολυοργανική ανεπάρκεια. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση για την Ελλάδα να έχει έναν απεργό πείνας επί 30 ημέρες. Οι γιατροί πιέζονται για να προχωρήσουν σε αναγκαστική σίτιση αλλά αντιστέκονται και δίνουν αγώνα να τηρήσουν την ιατρική δεοντολογία. Στους γιατρούς συμπαραστέκονται με ψηφίσματα το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου και του ΕΙΝΑΠ.»

Τι πραγματικά είπε προχθές ο Αθανασίου


Με βάση πηγές του υπουργείου ο Ρωμανός δεν πληροί τους απαραίτητους όρους, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα, προκειμένου μία σχετική αίτησή του να γίνει αποδεχτή από οποιοδήποτε δικαστικό συμβούλιο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν δε, το γεγονός πως στη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή ο Χαράλαμπος Αθανασίου επεσήμανε τρεις φορές την ύπαρξη προϋποθέσεων για το “βραχιολάκι”.

Στη Βουλή ο Αθανασίου είπε επί λέξει: “Αν αύριο τελειώσουμε και το σύστημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τα 'βραχιολάκια' και έχει τις προϋποθέσεις -σας είπα ότι καθυστέρησε αυτό λόγω των ενστάσεων που έκαναν οι εταιρείες- θα μπορεί να ειπωθεί. Μέχρι τότε, πάλι επαναλαμβάνω, εφόσον θα έχει τις προϋποθέσεις, θα υπαχθεί στο σύστημα αυτό, γιατί ξέρετε ότι εκεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ανάλογα με τα αδικήματα κτλ. Αλλά για το αδίκημα που έχει καταδικαστεί νομίζω ότι τον καλύπτει, η ληστεία δηλαδή. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις άλλες”.
 

Στη Βουλή

 

Με σαφή τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέρριψε κοινή τροπολογία από ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που πρόσφεραν την διέξοδο της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι καθώς και την δυνατότητα υπουργικής παρέμβασης υπέρ του απεργού.

«Ο υπουργός δικαιοσύνης δεν μπορεί να υποκαθιστά τα δικαστικά όργανα» είπε χαρακτηριστικά ο Χ.Αθανασίου. Υποστήριξε πως ο Νίκος Ρωμανός «είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια» κι αυτό «όχι γιατι το θέλει η κυβέρνηση και ο υπουργός αλλά γιατί το λέει ό νόμος». Οσον αφορά το βραχιολάκι σημείωσε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί «όχι με υπαιτιοτητα του υπουργείου αλλά γιατί οι εταιρίες που μετείχαν στον διαγωνισμό έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη» και δεν είναι τεχνικά δυνατή η λύση. ‘Αφησε πάντως ανοιχτή την δυνατότητα στο μέλλον. Αν υπάρξει μέλλον για τον Νίκο Ρωμανό…