Μια πολύ σημαντική αποκάλυψη φιλοξενεί σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με φωτογραφίες και βίντεο που επικαλέστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την Τρίτη σε ανταποκριτές ξένου Τύπου, για τις οποίες υποστήριξε τότε: «Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας σε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και αποδεικνύουν ότι αυτά τα ταξίδια ενθαρρύνονται από κυκλώματα διακινητών και μερικές φορές υποστηρίζονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Ο υπουργός αναφερόταν σε ναυάγιο πριν από λίγες ημέρες στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για μη επέμβαση της Τουρκικής Ακτοφυλακής αλλά και συμβολή των ΜΚΟ στην παράνομη διέλευση. Για να στοιχειοθετήσει μάλιστα τις κατηγορίες αναφέρθηκε σε αφίξεις στη Λέσβο, μεταναστών από τη Σομαλία, οι οποίες όπως είπε παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο οπτικοακουστικό υλικό που επικαλέστηκε και το οποίο δεν δημοσιεύθηκε από το υπουργείο αλλά το βρίσκει κανείς σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» από μη επίσημο λογαριασμό στο Youtube (όσον αφορά τα βίντεο), υπάρχουν και φωτογραφίες που απεικονίζουν την οργάνωση Aegean Boat Report, η οποία σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για αβάσιμη και εσκεμμένα παραπλανητική επίθεση από τον υπουργό στην προσπάθεια του να την συνδέσει με δίκτυα διακίνησης.

Ο Μηταράκης επικαλείται στοιχεία για κυκλώματα διακινητών με έωλες διαρροές στον Τύπο

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν» αφήνει έκθετο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και τον ίδιο τον υπουργό, θέτοντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το υπουργείο έλαβε υπόψιν τα βασικά δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δημοσίευσε τα βίντεο ανθρώπων με το πρόσωπο τους.

Σχετικά με τα βίντεο, οι πρόσφυγες εμφανίζονται στην κάμερα να δίνουν στοιχεία για τον τρόπο δράσης των δικτύων διακίνησης ή για την επικοινωνία τους με οργανώσεις, χωρίς να προστατεύονται τα πρόσωπά τους, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας που ζητά να μη δημοσιοποιούνται στοιχεία ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πολλές φορές για λόγους ασφαλείας.

Το ζήτημα ανοίγει περισσότερο, καθώς ο Ν. Μηταράκης δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τις εν λόγω συνεντεύξεις, και στο πλαίσιο ποιας διαδικασίας αυτές έγιναν, πόσο μάλλον για το αν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα γνωρίζουν και συναινούν στη δημοσιοποίηση των βίντεο.

Δικηγόροι που επικαλείται το μέσο αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν την υποχρέωση της εχεμύθειας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ασύλου, από τη στιγμή που κάποιος εκφράσει τη βούλησή του να ζητήσει άσυλο, με δεδομένο ότι διακυβεύονται προσωπικά στοιχεία, η αποκάλυψη των οποίων ενδέχεται να τον θέσει σε σοβαρό κίνδυνο. Βιντεοσκόπηση δεν προβλέπεται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ασύλου, ούτε βέβαια στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας που διενεργεί η αστυνομία ή το Λιμενικό στο πλαίσιο της διερεύνησης της παράτυπης εισόδου στην Ελλάδα.

Ένα ακόμα ζήτημα έχει να κάνει με το κλίμα της ενδεχόμενης συναίνεσης που ίσως έδωσαν οι πρόσφυγες, καθώς η σχέση εξάρτησης με τις ελληνικές αρχές για την διαδικασία ασύλου ίσως να μην είναι εντελώς ελεύθερη και ανεπηρέαστη.

Στην τότε ομιλία του ο υπουργός είπε: «Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών είναι οικονομικοί μετανάστες», όταν τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πρόσφυγες αναγνωρίζονται περίπου οι μισοί, αλλά και ότι ιδίως οι Σομαλοί αναγνωρίζονται πρόσφυγες σε πολύ υψηλό ποσοστό, που ξεπερνά το 95% στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και στοιχεία που συνέλεξε η ερευνητική ομάδα, Disinfaux Collective σχετικά με την τοποθεσία όπου έγινε η βιντεοσκόπηση. Ειδικότερα αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον η μία έγινε σε χώρο του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, ενώ σε διαφορετικό χώρο, στο εσωτερικό λυόμενου τύπου isobox, όπως δείχνουν απεικονιζόμενο ψυγείο και τα χαρακτηριστικά του δαπέδου, έχουν γίνει οι υπόλοιπες τρεις συνεντεύξεις, σε ξεχωριστό χρόνο η καθεμία, όπως φαίνεται από το φωτισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν»