Σημαντικό ζήτημα με τη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, φαίνεται να υπάρχει στα αστυνομικά, αφού πέραν των αστυνομικών που αρρωσταίνουν από Covid-19, με κάποιους εξ αυτών να έχουν καταλήξει, σοβαρές καταγγελίες προσαχθέντων επιβεβαιώνουν το πρόβλημα, με κάποιους από αυτούς να προσβάλλονται από Covid-19, έπειτα από πολύωρη κράτηση σε απαράδεκτες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και αφού είχε προηγηθεί το όργιο καταστολής στις 17 Νοεμβρίου, με πρόσχημα τη «προστασία της δημόσιας υγείας», 11 νέοι άνθρωποι, ηλικίας 20-25 ετών, προσήχθησαν στη περιοχή των Αμπελοκήπων και κατηγορήθηκαν για «διέγερση σε ανυπακοή», αφού ορισμένοι εξ αυτών πετούσαν τρικάκια που ασκούσαν κριτική στη κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο άλλοι που επίσης «τσουβαλιάστηκαν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν απλώς περαστικοί που έτυχε να βρίσκονται στο δρόμο των αστυνομικών. Μάλιστα ο ένας είχε το ένα χέρι του στο γύψο και με το άλλο κρατούσα σακούλα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα το περιστατικό έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου, 5-6 νεαροί κάτοικοι της περιοχής, κάποιοι μέλη της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αμπελοκήπων, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της υγείας της δικής τους και των γύρω τους (φορούσαν μάσκες, κινούνταν σε δυάδες) και έχοντας στείλει τον αριθμό «6», δηλαδή σωματική άσκηση, στο 13033, πέταξαν κάποια τρικάκια που ανέγραφαν «ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά» και «με αντικαταθλιπτικά στο σπίτι σου να μείνεις, που είναι από το κράτος η ανάληψη ευθύνης», επικρίνοντας τις επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία παρανομία δεν είχε λάβει χώρα, ώσπου κατέφθασαν οι αστυνομικοί. Πολλές μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, αστυνομικοί και δύο περιπολικά έκλεισαν το δρόμο εγκλωβίζοντας συνολικά 11 άτομα. Αφού τους έβαλαν όλους μαζί, τους ενημέρωσαν ότι σε 5 λεπτά θα έχουν φύγει, κάνοντας παράλληλα τον σχετικό έλεγχο για τα μέτρα, δηλαδή έλεγχο βεβαίωσης μετακίνησης και ταυτοτήτων, ενώ καταγγέλλεται πως έκοψαν αναίτια πρόστιμα σε δύο.

Ύστερα όμως, αφού είδαν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα τρικάκια, τα πράγματα άλλαξαν. Επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα και έτσι τα 5 λεπτά μετατράπηκαν σε 10 συνολικά ώρες κράτησης στο ΑΤ Αμπελοκήπων όπου τους μετέφεραν, στοιβάζοντας τους στα περιπολικά. Η κατηγορία ήταν η «διέγερση σε ανυπακοή», « βάσει ενός καινούργιου νόμου της 6ης Νοεμβρίου», όπως τους είπαν.
Στο ΑΤ πολλοί εκ των αστυνομικών δεν φορούσαν μάσκες, με τον διοικητή, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μαρτυρίες, να δίνει το «παράδειγμα». Τους προσαχθέντες, αφού τους χώρισαν σε άνδρες και γυναίκες, τους έβαλαν σε πολύ μικρά γραφεία. Τους πήραν τα κινητά, δεν τους άφησαν επί ώρες να επικοινωνήσουν με δικηγόρους. Οι γυναίκες δέχτηκαν σεξιστικά σχόλιο όπως ότι είναι έτοιμες να παίξουν σε ταινία πορνό. Όπως καταγγέλλουν, παρά το γεγονός ότι τους επέδειξαν τα σχετικά μηνύματα, έγγραφα μετακίνησης κλπ, «δεν τους ένοιαζε και μας επέβαλαν και πρόστιμα 300 ευρώ».

Εν τέλει αφέθηκαν στις 4 το πρωί, καθώς ο εισαγγελέας έκρινε τις συνθήκες κράτησης ως απαράδεκτες. Η μια εκ των προσαχθέντων λίγες μόλις ημέρες μετά, εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης από Covid-19, όπως και άλλοι τέσσερις προσαχθέντες, οι οποίοι έπειτα από τεστ βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Άμεσα ενημέρωσαν τον ΕΟΔΥ και ανέφεραν το ΑΤ ως σημείο επαφής με κρούσμα. Ωστόσο οι αστυνομικοί στη γραπτή απάντησή τους ισχυρίστηκαν ότι «έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα». Το πόσοι πράγματι κόλλησαν εκείνη αλλά και άλλες μέρες σε αυτό και άλλα αστυνομικά τμήματα ανά την επικράτεια, με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να είναι απολύτως ορατός, παραμένει άγνωστο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»