Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η οποία πραγματοποιήθηκε τηλεοπτικά, όπως συμβαίνει κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στο πάνελ, εμφανίστηκαν ο λοιμωξιολόγος αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, Γκίας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ύφεση της εξάπλωσης στις νεαρότερες ηλικίες

Από πλευράς του ο Γκ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τους αριθμούς κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, οι οποίοι όπως είπε παρουσιάζουν ύφεση κυρίως στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων», είπε και πρόσθεσε πως «στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός».

Μείωση κρουσμάτων – Αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε τη τάση υποχώρησης που παρουσιάζει ο κορονοϊός, κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως, το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται μια ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.Ο Γκ. Μαγιορκίνης έδωσε την εξήγηση ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. «Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες», επεσήμανε.

35 κρούσματα στους 2.000 ελέγχους στη Μόρια

Σε σχέση με τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, ο Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως από τους ελέγχους εντοπίστηκαν συνολικά 35 θετικά κρούσματα μεταξύ των ωφελούμενων της δομής, τα οποία και απομονώθηκαν, ενώ κανένα θετικό κρούσμα δεν εντοπίστηκε ανάμεσα στους 100 εργαζόμενους της δομής, σε ένα εύρος 2.000 ελέγχων που διενεργήθηκαν.

169 νέα κρούσματα και ακόμη ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Χρήση μάσκας

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της προστατευτικής μάσκας ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αναφερόμενος παράλληλα και στη προστασία της οικονομίας ενώ συμπλήρωσε ότι βάσει των τελευταίων επιστημονικών αποδείξεων η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται. «Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σχετικά με το «κίνημα» άρνησης της χρήσης μάσκας, ο Γκ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει πόλωση και πως είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή οι αρνητές της να πεισθούν για το αντίθετο. «Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να πείσουμε τους πολίτες», ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει διαπιστώσει μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών όσον αφορά τη χρήση μάσκας. «Στην αρχή του καλοκαιριού που μπήκα στο πλοίο δεν φορούσαν μάσκα. Μπαίνοντας στο καράβι στο τέλος του καλοκαιριού διαπίστωσα ότι τώρα φορούν» κατέληξε.

ΚΥΑ για τη λειτουργία των σχολείων

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει το άνοιγμα και τον τρόπο λειτουργία των σχολείων, των φροντιστηρίων, των κέντρων γλωσσών και των βιβλιοθηκών σύμφωνα με όσα είπε στη δική ου τοποθέτηση ο υπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για καθηγητές όσο και για μαθητές, πράγμα το οποίο θα ορίζεται και στη ΚΥΑ. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, γενικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα», είπε.

Ακόμη σχετικά με τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων όπως θα ανακοινωθούν, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε πως σε αυτές ρυθμίζεται μεταξύ άλλων η λειτουργία των κυλικείων και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται σχολικές εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικά πρωταθλήματα.

Απουσία στους μαθητές που δεν φορούν μάσκα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι όσοι μαθητές δεν θα φορούν μάσκα, δεν θα μπαίνουν στη Τάξη τους για μάθημα. Όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία τιμωρία για οτιδήποτε», απλά «δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μαθητές χωρίς μάσκα».

Σε ό,τι αφορά στις πύλες εισόδου της χώρας, ο Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιουλίου και 6ης Σεπτεμβρίου, διενεργήθηκαν συνολικά 451.908 έλεγχοι, στους οποίους βρέθηκαν, 972 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Ακόμη, αναφορικά με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπως είπε τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις.

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, στις 6 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα ήταν ενεργά, 3.978 κρούσματα. Παράλληλα 1.395 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ άλλοι 5.867 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.