«Η Νότια Αφρική εκτιμά ότι οι υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων είναι σε κάποιες περιπτώσεις ασύμβατες με την ερμηνεία των υποχρεώσεων του ΔΠΔ», αναφέρει η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία γίνεται η δεύτερη χώρα της Αφρικής που αποχωρεί, μετά το Μπουρουντί.

Η άρνηση της Ν. Αφρικής να συλλάβει τον πρόεδρο του Σουδάν Όμαρ ελ Μπεσίρ, οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, στο Δυτικό Σουδάν πέρυσι, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην διεθνή κοινότητα.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η απόφαση αυτή δείχνει «μια εκπληκτική περιφρόνηση προς τη δικαιοσύνη από μια χώρα, η οποία εδώ και καιρό θεωρούνταν παγκόσμιος ηγέτης σε θέματα δικαιοσύνης για τα θύματα των πιο σοβαρών εγκλημάτων».

Η Ν. Αφρική αποτελεί τη δεύτερη αφρικανική χώρα που αποχωρεί από το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιέρ Νκουρουνζίζα επικύρωσε έναν νόμο για την απόσυρση της χώρας από το Δικαστήριο.