Οι τόνοι ανέβηκαν μόλις η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, έθεσε πρόταση για αναβολή της συζήτησης και λήψη απόφασης αφού γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το ποια επιτροπή είναι αρμόδια για την κλήση σε ακρόαση του υπουργού Άμυνας με αίτημα της μειοψηφίας. Στην πρόταση της αντέδρασαν έντονα τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η ΔΗΣΥ.
 
Από μεριάς του ο Γιάννης Τραγάκης της ΝΔ έκανε λόγο για καταβαράθρωση του κύρους της Επιτροπής με τη ακύρωση του δικαιώματος των 2/5 της μειοψηφίας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, και κατηγόρησε την Τ. Χριστοδουλοπούλου ότι με νομικίστικους όρους και καθυστερήσεις προσπαθεί να αποφύγει την κλήση του Π. Καμμένου.
 
«Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τους θεσμούς στο βωμό σκοπιμοτήτων. Μην καταστρέφετε τη θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών. Παραβιάζετε τον Κανονισμό της Βουλής» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος της ΔΗΣΥ.
 
«Η Επιτροπή Θεσμών εξετάζει ζητήματα διαφάνειας. Εμείς εδώ ελέγχουμε τα πράγματα όπως έχουν γίνει. Πρόκειται για αίτημα που αφορά το ζήτημα πωλήσεων πολεμικού υλικού για το οποίο έχουν ανακύψει ζητήματα διαφάνειας. Εσείς καταργείτε το δικαίωμα της μειοψηφίας», ανέφερε ο Βορίδης.
 
Στις αντιδράσεις τον βουλευτών απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής λέγοντας πως «εγώ δεν θεωρώ ότι υπονομεύω το έργο της Επιτροπής. Ούτε αμφισβητώ τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θέλω να οριοθετήσω τις αρμοδιότητες μας. Δεν θα κάνουμε εδώ παρέλαση υπουργικού Συμβουλίου».
 
«Έχετε ναρκοθετήσει τη λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού», επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος που μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την Επιτροπή.
 

Απάντηση της ΝΔ


«Η κυβέρνηση θα πρέπει τελικά να απαντήσει σε κάτι πολύ απλό: αν όντως πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο γιατί οι βουλευτές της κάνουν ό,τι μπορούν για να μην διερευνηθεί η υπόθεση;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ωστόσο, εφηύραν ξαφνικά ένα νέο επιχείρημα, μήπως και αποφύγουν την κλήση των εμπλεκομένων, ισχυριζόμενοι τάχα ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος. Το επιχείρημα αυτό από μόνο του εκθέτει τα πραγματικά κίνητρα των βουλευτών της πλειοψηφίας, και της προέδρου της επιτροπής, κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς υπενθυμίζεται ότι με τρόπο τελείως προσχηματικό, και σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, οι ίδιοι βουλευτές είχαν επικαλεστεί διαδικαστικά ζητήματα για να απορρίψουν την αίτηση της Νέας Δημοκρατίας. Τότε μάλιστα είχαν ζητήσει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο όμως τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της δυνατότητας κλήσης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

«Έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Φαλκιδεύουν τη Δημοκρατία. Κάνουν ό,τι μπορούν εναντίον του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να μην ασκηθούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Είναι ντροπή αυτό το οποίο κάνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» δηλώνει στην ίδια ανακοίνωση ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Μ. Βορίδης.