X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του Tύπου» στην ενημέρωση Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Η Ένωση καταγγέλει ότι το γραφείο Τύπου του υπουργείου τους ενημέρωσε πως η λήψη φωτογραφιών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός ενός λεπτού, με την ΕΦΕ να κάνει λόγο για «απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του τύπου» καθώς και για έκθεση των φωτορεπόρτερ σε σοβαρό κίνδυνο, λόγω του συγχρωτισμού που θα επικρατούσε «γεγονός που και θεωρητικά αλλά και στην πράξη είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε μέτρο».
|

Καταγγελία σχετικά με τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα εξέδωσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.

Η Ένωση καταγγέλει ότι το γραφείο Τύπου του υπουργείου τους ενημέρωσε πως η λήψη φωτογραφιών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός ενός λεπτού, με την ΕΦΕ να κάνει λόγο για «απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του τύπου» καθώς και για έκθεση των φωτορεπόρτερ σε σοβαρό κίνδυνο, λόγω του συγχρωτισμού που θα επικρατούσε «γεγονός που και θεωρητικά αλλά και στην πράξη είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε μέτρο».

Στο πλαίσιο αυτό, οι φωτορεπόρτερ που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου αποχώρησαν, ενώ η ΕΦΕ στην ανακοίνωσή της καλεί «τους συναδέλφους δημοσιογράφους να φέρονται, σε ανάλογες περιπτώσεις, με αλληλεγγύη και να μην προμηθεύουν τα μέσα τους με φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητό».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας:

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ UNION OF PRESS PHOTOGRAPHERS OF GREECE

Για άλλη μια φορά, η ΕΦΕ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει πράξεις κρατικών αξιωματούχων. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της ΕΦΕ παραβρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο υγείας, στα πλαίσια της ενημέρωσης από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό να καλύψουν τη συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο όπως ενημερώθηκαν από το γραφείου τύπου του υπουργείου υγείας, θα τους επιτρεπόταν ένα και μόνο λεπτό για να φωτογραφίσουν. Προφανώς δεν συνέτρεχαν επιδημιολογικοί λόγοι για αυτή την απρόκλητη παρεμπόδιση της εξάσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία του τύπου, εφόσον μάλιστα η παρουσία των δημοσιογράφων του γραπτού λόγου στον ίδιο χώρο δεν ενοχλούσε.

Επίσης, ο περιορισμός σε «ένα λεπτό» έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο τους παραβρισκόμενους συναδέλφους, λόγω του συγχρωτισμού που θα επικρατούσε, γεγονός που και θεωρητικά αλλά και στην πράξη είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε μέτρο, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωναϊού CoVid19.

Οι δικαιολογίες που δόθηκαν στις ενστάσεις των συναδέλφων ήταν φαιδρές, όπως «θα τραβάτε την ώρα που μιλάει ο υπουργός;».

Συνεπώς και εφόσον, με αφορμή τον κορωναϊό, έχει υπάρξει μια έντονη προσπάθεια από ορισμένους να υποβαθμίσουν το επάγγελμα των φωτορεπόρτερ, είτε επιβάλλοντάς τους πολύ στενά χρονικά περιθώρια είτε δηλώνοντας ως «κλειστές», σημαντικές στιγμές της ειδησεογραφίας και της κυβερνητικής δράσης, οι συνάδελφοι που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να αποχωρήσουν και να μην καλύψουν το γεγονός. Θυμίζουμε ότι θα ήταν η πρώτη συνέντευξη τύπου από την αρχή της πανδημίας, στην οποία οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων θα είχαν τη δυνατότητα απεικόνισης του κορυφαίου επιδημιολόγου της κυβέρνησης.

Ως ΕΦΕ έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε την κατανόηση των πελατών των συναδέλφων, καθώς και των αναγνωστών των μέσων τους που για άλλη μια φορά δεν έλαβαν φωτογραφία.

Για αυτή την παράλειψη δε φέρουν καμία ευθύνη οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ. Πρόκειται για κρατική απόφαση που θέτει, σε συνδυασμό με πολλές ανάλογες που ζήσαμε και (ίσως) ξαναζήσουμε, την εργασία και το βιος των συναδέλφων σε σοβαρό κίνδυνο!

Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να φέρονται, σε ανάλογες περιπτώσεις, με αλληλεγγύη και να μην προμηθεύουν τα μέσα τους με φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητό.

Το ΔΣ της ΕΦΕ

Αθήνα 04-8-2020


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις