X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Απροστάτευτοι οι μάρτυρες για τη Novartis στην Προανακριτική

Χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική για τη Novartis, με απόφαση της πλειοψηφίας και παρά τη δήλωσή τους ότι δηλώνουν πως και στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν στους εισαγγελείς με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του και κωδικά ονόματα, αλλά και τους φόβους που εξέφρασαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους και των οικογενειών τους
Απροστάτευτοι οι μάρτυρες για τη Novartis στην Προανακριτική
|

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης της Novartis, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έστειλαν επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αλλά και την Προανακριτική της Βουλής αναφορικά με τον τρόπο της επικείμενης εξέτασής τους από κλιμάκιο της Επιτροπή.  Στην επιστολή τους τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους, γεγονός που προβλέπεται από τον νόμο 2928/2001, τη σχετική ΚΥΑ αλλά και την Κοινοτική Οδηγία 2009/1937. Ζήτησαν δε να καταθέσουν μέσω ηλεκτρονικών μέσων και με αλλοιωμένη φωνή, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση διατρέχεται κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και για τις οικογένειές τους λόγω σοβαρών αντιποίνων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε οι μάρτυρες να εξεταστούν αυτοπροσώπως, χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους. Την πρόταση της ΝΔ υπερψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική λύση, αλλά και το ΚΚΕ, που εξαρχής έχει εκφράσει τη θέση ότι  δεν πρέπει να υπάρχει καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Ενάντια τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε έντονους τόνους

«Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση», φέρεται να υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΚΙΝΑΛ, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να επισήμανε ότι «δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας».

«Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό» υποστήριξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ημέρες πριν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έστειλε επιστολή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα της εξέτασης των κουκουλοφόρων μαρτύρων, σημειώνοντας ότι αποτελεί έκφραση γνώμης.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στην Επιτροπή αποφασίσθηκε επίσης (κατά πλειοψηφία) η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Για τη διεύρυνση θα ερωτηθεί ο πρόεδρος της Βουλής για το έαν πρέπει να γίνει Ολομέλεια.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις