Μετά από τρεις υποθέσεις αστυνομικών που απασχόλησαν το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας για συμμετοχή σε κακουργηματικά αδικήματα όπως είναι ληστείες, σύσταση συμμορίας κ.α. αναζητούνταν τρόπος για να διαλευκανθούν οι υποθέσεις, καθώς η συμμετοχή τους προέκυπτε και είχε καταγραφεί σε τηλεφωνικές συνομιλίες μετά από νόμιμη άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε γίνει.

Η ελληνική αστυνομία έθεσε ερώτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αν το απομαγνητοφωνημένο υλικό που υπάρχει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, μετά την νόμιμη άρση του απορρήτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των εμπλεκομένων αστυνομικών σε κακουργηματικά αδικήματα, αφού οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί προέβαλαν κατά την πειθαρχική διαδικασία ενστάσεις ακυρότητας λόγω της σε βάρος τους χρήσης των τηλεφωνικών συνομιλιών.

«Πράσινο φως» από Βουρλιώτη

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτης, στην υπ' αριθμ. 2/2107 γνωμοδότησή του αναφέρει ότι από αρκετές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, αλλά και της ποινικής νομοθεσίας γενικότερα για την διακρίβωση ορισμένων κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων είναι επιτρεπτή η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατόπιν διάταξης-απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών μετά από νόμιμη άρση του απορρήτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διοικητική ή πειθαρχική δίκη και διοικητική γενικά διαδικασία και ειδικά όταν ο σκοπός δεν είναι διαφορετικός από αυτόν για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ