Η Μαριάνθη Παγουτέλη προάγεται από πρόεδρος εφετών στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, σύμφωνα με το areiospagos.gr. Το όνομά της είναι γνωστό από την προ δεκαετίας δίκη του ακροδεξιού αρνητή του Ολοκαυτώματος, Κωνσταντίνου Πλεύρη, όταν είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσής του και είχε συντάξει ένα ασυνήθιστα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων για να αιτιολογήσει την απόφασή της. Επρόκειτο για μια υπόθεση δίωξης με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979 που προέβλεπε ως ποινικό αδίκημα την πρόκληση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων λόγω χρώματος, φυλής ή έθνους. Μάλιστα, ο νόμος συμπληρώθηκε με το άρθρο 24 του Ν. 1419/1984 ως εξής: «Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται η φυλετική ή εθνική καταγωγή προστίθεται και η περίπτωση “του θρησκεύματος”».

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κυκλοφορία του επίμαχου βιβλίου του Κ.Πλεύρη, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Όσο η υπόθεση βρισκόταν ακόμα στην προδικασία, παρενέβη η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία, ζητώντας την παραπομπή του Πλεύρη σε δίκη. Τα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας χρειάστηκε να διαβάσουν αρκετές φορές το βιβλίο και να καταγράψουν ανά σελίδα και με νομική τεκμηρίωση «45 ανατριχιαστικά ρατσιστικά αποσπάσματα» που αποτελούσαν κραυγαλέα ρατσιστικά σχόλια μίσους, τα οποία και συμπεριλήφθηκαν όλα στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, στο βιβλίο στην α’ έκδοση, ο Πλεύρης μάλιστα έγραφε ρητά και ανερυθρίαστα: «Δηλώ εξ αρχής, είμαι ναζί, φασίστας, ρατσιστής, αντιδημοκράτης και αντισημίτης», το οποίο στην β’ έκδοση είχε γίνει: «Δηλώ εξ αρχής ότι είμαι ρατσιστής, αντιδημοκράτης, αντισημίτης».

Όσον αφορά την κα Παγουτέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα του 2008, της δημοσιογραφικής ομάδας Ιός:

Στο ασυνήθιστα εκτενές σκεπτικό μειοψηφίας (32 σελίδες) που συνέταξε η κυρία Παγουτέλη για να δικαιολογήσει, ότι πρέπει να απαλλαγεί ο Πλεύρης, δεν περιορίζεται σε επιχειρήματα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης γνώμης. Η δικαστής μπαίνει στην ουσία του και αποφαίνεται ότι «είναι προφανές ότι ο συγγραφέας αναφέρεται σε περικοπές από τα ιερά βιβλία Ταλμούδ, τα οποία αναμφισβήτητα περιέχουν μισαλλόδοξες και αντιχριστιανικές διδαχές, κόντρα σε κάθε έννοια ανθρωπισμού και ως εκ τούτου επισημαίνει δικαιολογημένα ότι ο Εβραίος που υιοθετεί αυτές προφανώς στερείται ανθρωπισμού».

Σε άλλα σημεία, η εφέτης κρίνει ότι ο Πλεύρης «αποκαλεί υπάνθρωπο Εβραίο όχι τον Εβραίο γενικά, αλλά τον εγκληματία πολέμου Εβραίο» και ότι «υιοθετεί την άποψη των ναζί, χωρίς σκοπό εξυβρίσεως ή προκλήσεως σε πράξεις βίας, ότι η Λευκή Φυλή δεν θέλει σημίτες στην Ευρώπη».

Μάλιστα, η κ. Παγουτέλη διαβεβαιώνει ότι η φράση «τα υπόλοιπα θα γίνουν όπως πρέπει και ας γίνει οτιδήποτε» του Πλεύρη «δεν σημαίνει ότι προτείνει οπωσδήποτε παράνομα μέτρα και προκαλεί σε πράξεις μίσους και βίας, αλλά ότι ζητά τη λήψη νομίμων μέτρων από την επίσημη Πολιτεία».

Το χειρότερο είναι ότι η εφέτης επικρίνει και τους μάρτυρες εβραϊκού θρησκεύματος διότι «με υπεκφεύγουσες εκφράσεις απέφυγαν να δηλώσουν ρητά αν καταδικάζουν ή όχι [το Ταλμούδ]», μετατρέποντας τους κατήγορους σε κατηγορούμενους.

Σύμφωνα ακόμα με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει (εδώ) η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία:

Στο κυνικό τσιτάτο του ναζιστή και απόσπασμα του κατηγορητηρίου: «Εκείνα τα έργα όπως το «Ολοκαύτωμα» σας συγκινούν και εντυπωσιάζεστε, από τα δήθεν βασανιστήρια, τα οποία δήθεν υπέστησαν προ 60 ετών και πλέον οι Εβραίοι», η δικαστής Μ. Παγουτέλη απαντάει: «Στις περικοπές αυτές είναι φανερό ότι ο συγγραφέας ανεξαρτήτως του αν αμφισβητεί ή όχι την έκταση του ολοκαυτώματος, τεκμηριώνοντας την  άποψή του με παραπομπές σε ιστορικές πηγές (…..) αυτό που θέλει να επισημάνει είναι ότι παρότι οι Εβραίοι επικαλούνται ότι ήταν θύματα του πολέμου και των Ναζί, οι ίδιοι σήμερα διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα στην Παλαιστίνη, πράγμα που δεν αφίσταται της αλήθειας και η αναφορά αυτών δεν γίνεται με σκοπό εξυβρίσεως και προκλήσεως πράξεων βίας κατά του Εβραϊκού λαού, εκ μόνου του λόγου της εθνικής και φυλετικής τους καταγωγής, αλλά με σκοπό την ιστορική τεκμηρίωση των απόψεων του συγγραφέα».

Στο τέλος του κειμένου η δικαστής συνοψίζοντας τα συμπεράσματά της γράφει: «Όλες οι παραπάνω αναφορές του επίδικου βιβλίου τεκμηριώνονται σε ιστορικές πηγές της συγκεκριμένης περιόδου….που με λεπτομέρεια αναφέρει στο βιβλίο του, καταβάλλοντας την απαιτούμενη για επιστήμονα ιστορικό, επιμέλεια».

Η Μ. Παγουτέλη ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα και μετά το πέρας της δίκης, όπου ο Κ. Πλεύρης τελικά αθωώθηκε, όταν σύμφωνα με δημοσίευμά της Ελευθεροτυπίας και συγκεκριμένα του δημοσιογράφου του Ιού, Δημήτρη Ψαρρά, η εν λόγω δικαστικός διατηρούσε το blog marianaonice.blogspot.com στο οποίο κανείς διάβαζε εκφράσεις όπως «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο δημοσιογράφος: «Το άνοιγμα του μπλογκ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της δίκης του Πλεύρη, τον Δεκέμβριο του 2007. Από τότε παρακολουθείται από την On Ice στενά η υπόθεση με συνεχείς αναφορές στον Χίτλερ που μπορεί “να είχε δίκιο”. Τις ημέρες που εκδικαζόταν η έφεση του Πλεύρη, στο μπλογκ εμφανίζονται πάλι λεπτομερείς πληροφορίες για τη δίκη από έναν ανώνυμο οπαδό του Πλεύρη. Η εφέτης τον ευχαριστεί «πολύ για την ενημέρωση» και προσθέτει: «Αραγε θα τελειώσει την Παρασκευή η δίκη αυτή; Και πολύ θα ήθελα να μάθω αν τελικά δικαιώθηκε η άποψη της μειοψηφούσας δικαστή! (δηλ. της ίδιας). Αλλιώς μαύρο φίδι που την… έφαγε! Χαχαχα!!!» Ο ανώνυμος στέλνει καθημερινές «ανταποκρίσεις» από τη δίκη υιοθετώντας όλη τη ναζιστική επιχειρηματολογία του Πλεύρη. Η Mariana On Ice απαντά: «Σ’ ευχαριστώ πολύ φίλε που με κρατάς ενήμερη! Το εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό γιατί μ’ ενδιαφέρει η δίκη αυτή, που για δικούς μου λόγους δεν μπορώ να την παρακολουθήσω από κοντά! Ούτε μπορώ να πλησιάσω κάποιους από τους παράγοντες αυτής της δίκης για να ρωτήσω σχετικά. Θα είμαι υπόχρεη λοιπόν αν συνεχίσεις να με κρατάς ενήμερη! Σ’ ευχαριστώ και πάλι!».

Τη σχέση της Μ. Παγουτέλη με το blog marianaonice είχε καταγγείλει με αναφορά της στον εισαγγελέα εφετών Πειραιά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρισκόταν σε δικαστική αντιδικία με την εφέτη και ανακάλυψε ότι στοιχεία και της δικής της υπόθεσης αναφέρονταν αναλυτικά στο συγκεκριμένο blog.

Τον Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με επόμενο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, «ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση της εφέτου Αθηνών με το blog marianaonice.blogspot.com», στο οποίο μάλιστα «για κάποιο χρονικό διάστημα είχε αναρτήσει και φωτογραφία της». Σημειώνεται ότι σήμερα πολλά από τα επίμαχα ποστ έχουν κατέβει από το εν λόγω blog.