Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η πρότασή του Κ. Μουτζούρη να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του προσφυγικού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο περιφερειάρχης αιτιολόγησε την πρόταση του επικαλούμενος «τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους».

Καθώς επίσης και το ότι «μόνο μέσα από τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύτιμη βοήθεια».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι για την ώρα δεν είναι στις προθέσεις του Μαξίμου η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά, αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί η άποψη αν κριθεί απαραίτητο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει «συναντίληψη» με τον περιφερειάρχη, αλλά ταυτόχρονα και διαφορές σχετικά με τις κλειστές δομές και το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ενισχύεται η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά, ώστε να είναι «αποτελεσματικότερος» ο έλεγχος της κατάστασης.