«Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα γιατί είναι άλλη η μέθοδος, η καινούρια καταγραφή των στοιχείων» απάντησε ο Ευ. Τσακαλώτος, καλώντας ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να «μην με βάζετε στη διαιτησία». 
 
«Το θέμα της αξιολόγησης των στοιχείων αυτών, έχει γίνει με διαφορετικό λογιστικό πρότυπο και δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα γιατί είναι άλλη η μέθοδος, η καινούρια καταγραφή των στοιχείων» είπε συγκεκριμένα, επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη, όσο και στην κυβέρνηση Καραμανλή.
 
Ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «το 1999 όταν η Ελλάδα προετοιμάστηκε για να μπει στην ΟΝΕ και ενώ η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μάς έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν κάτω από 3%, που ήταν η προϋπόθεση για να μπει μια χώρα στην ΟΝΕ, τελικά είπαν ότι ήταν 3,5%. Έρχονται όμως τα στοιχεία και δείχνουν ότι το έλλειμμα το 1999 ήταν 5,8%». Μάλιστα επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «το 2003 το έλλειμμα είχε φτάσει 7,8%» και «ότι από το 2004 μέχρι το 2007, δηλαδή, πριν ξεσπάσει η κρίση, το έλλειμμα μεσοσταθμικά είχε μειωθεί σε σχέση με το μεσοσταθμικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2003».
 
«Ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος και του οικονομικού κατεστημένου της χώρας λέει ότι φταίει για το ότι μπήκαμε στο μνημόνιο η πενταετία Καραμανλή. Εδώ, πλέον, αποδεικνύεται περιτράνως ότι αυτός ο μύθος καταπίπτει», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνοντας ότι τα στοιχεία υπογράφονται από τον Γ. Στουρνάρα «του αρχιτέκτονα εκείνης της εποχής», όπως χαρακτηριστικά.
 
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν προκρίνει ως ορθή επιλογή την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν ευθύνες για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο και την ΟΝΕ, όπως πρότεινε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και δήλωσε ότι θα υπερψήφιζε η ΝΔ.