Την θέση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές παρά μόνον να παραιτηθεί και να κινηθεί η διαδικασία της ανάθεσης εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, φέρεται να υιοθετεί η Αριστερή Πλατφόρμα, που ήδη ξεκίνησε το …σφυροκόπημα της νέας συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Στρατούλης υποστηρίζει πώς η συμφωνία αυτή σημαίνει συντάξεις μειωμένες κατά 193 ευρώ κατά μέσο όρο!
 
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Iskra ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι  «οι προβλεπόμενες από το νέο μνημόνιο άμεσες περικοπές στο μη ανταποδοτικό-προνοιακό μέρος των κατώτατων συντάξεων του Ι.Κ.Α. και σε όλες τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., που συνεπάγεται μείωση έως και 41%, δηλαδή μείωση των κατώτατων συντάξεων γήρατος από 486 ευρώ μηνιαία στα 338 ευρώ, και μείωση 66% στις συντάξεις του ΟΓΑ δηλαδή μηνιαία σύνταξη από 360 σε 120 ευρώ για 160.000 παλαιούς συνταξιούχους του». Επίσης τονίζει ότι «η προβλεπόμενη στο νέο μνημόνιο σταδιακή κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. μέχρι το 2019 και ειδικά η άμεση κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά μεγαλύτερα εισοδήματα  συνεπάγεται επιπλέον μείωση συντάξεων 193 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαία,
 
Αίσθηση προκαλεί και δημοσίευμα στην ίδια ιστοσελίδα του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ηλία Νικολόπουλου, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος, δεν έχει το δικαίωμα προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Μόνη της επιλογή είναι το να παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην διαδικασία της ανάθεσης εντολών σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα της Βουλής. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρονται 4 εντολές που μπορούν να δοθούν με την τελευταία στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Αιτιολογώντας την τοποθέτηση του παραπέμπει στο άρθρο 41 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η παραίτηση της κυβέρνησης που έχει προέλθει από πρόωρη διάλυση της Βουλής πριν περάσει ένας χρόνος, δηλαδή πρίν τον Φεβρουάριου του 2016.
 
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και από την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής και Εμπορίου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λ.Αμανατίδου που σημειώνει πώς η συμφωνία αντικειται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «στην πολιτική ΔΕΝ υπάρχουν αδιέξοδα ούτε μονόδρομοι. Υπάρχουν εναλλακτικές που ανοίγουν προοδευτικούς δρόμους για τους πολίτες και τη χώρα».