Την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη για δύο μηνύσεις εις βάρος του εισηγήθηκε η πλειοψηφία της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, με τις πληροφορίες να λένε ότι οκτώ μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της άρσης και δύο κατά (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25), ενώ αποχώρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ζήτησε, όπως και ο Παύλος Πολάκης, την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Την οριστική απόφαση θα λάβει, μέσω ψηφοφορίας, η Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δικογραφιά εις βάρος του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, σχηματίστηκε μετά από μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα για παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ενώ η δεύτερη υπόθεση αφορά μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην προέδρου των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, ο οποίος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος στη Δυτική Αττική με τη Νέα Δημοκρατία.

Το σχετικό άρθρο 62 του Συντάγματος που αφορά το ακαταδίωκτο των βουλευτών, ορίζει συγκεκριμένα ότι:
1. Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Eπίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής.
H άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Bουλής.
H τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Bουλής.
Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.