Σύμφωνα με βούλευμα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Εφημερίδα των Συντακτών», το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έκανε δεκτή την προσφυγή του Νάτσο Νασσίση, ο οποίος είχε συλληφθεί μετά την επίθεση της αστυνομίας στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στις 15 Ιουλίου 2020.

Σημειώνεται ότι στην επιβολή πρωτοφανών περιοριστικών όρων σε βάρος των τριών συλληφθέντων, του κωμικού Αλέξανδρου Τιτκώβ, του μουσικού, Θωμά Λάλου και του Νάτσο, κατά την επίθεση της αστυνομίας σε μπλοκ διαδηλωτών που αποχωρούσε από την αντιρατσιστική συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης, προχώρησαν ανακριτής και εισαγγελέας στα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα, οι πρωτοφανείς περιοριστικοί όροι περί απαγόρευσης -και στους τρεις- της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, καθώς και την παρουσία τους στην περιοχή των Εξαρχείων, ξεσήκωσε κλίμα αντιδράσεων σε επίπεδο πολιτών και κομματικών φορέων.

Ειδικότερα, η απαγόρευση εισόδου στα Εξάρχεια που τους επιβλήθηκε, μετά και την προσφυγή του Νάτσο, συνεχίζει να επιβάλλεται για τους άλλους δύο. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, βάσει του υλικού της δικογραφίας, διαπίστωσε την έλλειψη επαρκών ενδείξεων κατά του Ν. Νασσίση για τις κακουργηματικές πράξεις που του αποδίδονται (κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα έκρηξης) και ήρε τους περιοριστικούς όρους.

«Η απόφαση άρσης των περιοριστικών όρων επιβεβαιώνει, κατά τη γνώμη μας, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ακόμη μία περίπτωση συλλήψεων “στον σωρό” με προκατασκευασμένα κατηγορητήρια που ειδικά τους τελευταίους μήνες αποτελούν παρακολούθημα σχεδόν κάθε διαδήλωσης», σημειώνει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας στην «Εφ.Συν», η οποία σημειώνει ότι ο Νάτσο συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μόνο ένα τετράδιο, ενώ ακόμα και η μοναδική κατάθεση αστυνομικού που τον ενοχοποιεί περιγράφει μόνο πλημμελήματα και δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ή μολότοφ.

Στα μέσα Ιουλίου, η αστυνομία παραδέχτηκε επί της ουσίας το αυθαίρετο της κατηγορίας για απόπειρα εμπρησμού κατά συναυτουργία, καθώς τονίζει πως ο «αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός» για τον οποίο κατηγορούνται, «ερρίφθη από την ομάδα των ατόμων που επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί συγκεκριμένος δράστης και περισυλλέχθηκε ακέραιος από το οδόστρωμα».

Απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις και εισόδου στα Εξάρχεια για Τιτκώβ και Λάλο

Στην τότε ανακοίνωσή της, η αστυνομία επιχειρεί ακόμα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούν τα βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να βάζουν ένα μπουκάλι στην τσάντα ενός που ήταν κρεμασμένη σε μηχανή της αστυνομίας, μαζί με δύο κοντάρια που αποσπάστηκαν από σημαία πολιτικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως «τα παραπάνω αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθούν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ώστε να συμπεριληφθούν ως πειστήρια στη σχηματισθείσα δικογραφία».

Σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο πολιτικό περιβάλλον είχε γίνει τότε σχετικά με βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να «φυτεύουν» μολότοφ σε διαδηλωτή, με το μπουκάλι να εμφανίζεται στα ευρήματα της αστυνομιας.

Υπεράσπιση της καταστολής από την ΕΛΑΣ με βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες