Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος επισκέφτηκε τη Χίο και τη Λέσβο στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους αιτούντες άσυλο και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή» για την Ελλάδα, για την Ευρώπη αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ.
 
Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Γ. Σακελλαρίδης, οι πρόσφυγες έχουν «τεθεί σε αναμονή για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα απόγνωσης και ψυχικών διαταραχών».
 
«Αυτό που ζητάμε ως Διεθνής Αμνηστία από την ελληνική κυβέρνηση είναι να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός των ανθρώπων αυτών στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να καταγραφούν, να τους εξασφαλισθεί η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» τονίζει σε δήλωσή του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας.