Μιλώντας στην Der Standard, ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για απομείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες αποπληρωμής του χρέους το 2018. Όπως τόνισε, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018 θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους «και αν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε».
«Βοήθησαν τα σκληρά μέτρα»
Εκτίμησε πως ούτε το ΔΝΤ θέλει απομείωση του χρέους, αλλά ζητά ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπογραμμίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του θέματος του χρέους, υποστήριξε ότι επειδή επινλήθηκαν σκληρά μέτρα προσαρμογής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους.
«Απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»
Όπως υποστήριξε, επιπλέον μεταρρυθμίσεις «είναι απαραίτητες, όπως για παράδειγμα στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι όμως ευχάριστο ότι ανάπτυξη και προϋπολογισμός εξελίσσονται καλύτερα από ότι υπολογίζονταν στο πρόγραμμα. Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητας να βγει από την κρίση».
Ερωτηθείς για την πορεία της χώρας, ανέφερε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση και έχει τελματώσει επειδή δεν εφαρμόστηκαν άμεσα οι απαιτήσεις των δανειστών.
«Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Θα έλεγα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε τέλμα. Βρισκόμαστε σε παρόμοιο σημείο όπως το 2014 όταν καταγράφονταν ανάπτυξη και η ανεργία είχε μειωθεί 2%. Η Ελλάδα ήταν μάλιστα σε θέση να ξαναβγεί στις αγορές. Ήταν ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης. Και τότε είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 μια υποτροπή με τη νέα κυβέρνηση. Με έναν υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προσπάθησε να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική, η οποία είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα. Πολλές μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση και φτάσαμε στο τρίτο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε και πάλι σε τέλμα».