Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο υπήρξε τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών και θέμα τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Από ελληνικής πλευράς, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εσωτερικών Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, έως τις 5 Δεκεμβρίου θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι εφόσον στο Eurogroup υπάρξει πολιτική συμφωνία και οριστεί το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σχετικά με τα εργασιακά, όπως αναφέρουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις, ενώ, στη διάρκεια της συζήτησης και τα δύο μέρη ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αν και όπως έχουν τονίσει οι δανειστές θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο θέμα των θέμα των ομαδικών απολύσεων και του κατώτατου μισθού.
Βέτο Ρέγκλινγκ – Σόιμπλε για το χρέος
Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την διευθέτηση του χρέους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε σαφές το Σάββατο πως δεν συζητά για απομείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως αν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες αποπληρωμής του χρέους το 2018.
Παράλληλα, υποστήριξε το ΔΝΤ δεν επιθυμεί απομείωση του χρέους, αλλά ζητά ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων που θέλουν οι δανειστές.
Η θέση του Ρέγκλινγκ ταυτίζεται με αυτή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ό οποίος έχει τονίσει επανειλημμένως πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μάζεμα» των δημοσιονομικών και όχι ελάφρυνση χρέους, η οποία είναι εκτός συζήτησης μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου το 2018.
Επιμένουν για σφοδρές αλλαγές στα εργασιακά
Στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, παραμένει μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, με τους τελευταίους να ζητούν πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέσπιση του lock out (ανταπεργία), ισχυρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο και «μπλόκο» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.
Σχετικά με την θέσπιση του lock out (ανταπεργία), οι δανειστές δείχνουν αμετακίνητοι. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Κάθετος» για τις μεταρρυθμίσεις ο Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, θα βρεθεί την Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα, μετά από «μπαράζ τοποθετήσεων» του περί συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι δανειστές, προκειμένου να μπει σε «σωστό δρόμο» η ελληνική οικονομία.
Όπως τόνισε προ ημερών, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι τηρήσεις των δεσμεύσεων της Αθήνας, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Σχετικά με το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση «αναλάβει τις ευθύνες της» θα πρέπει και οι εταίροι να αναλάβουν τις δικές τους ως προς το ζήτημα του χρέους, αφήνοντας «παράθυρο» για συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα τεθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.